„Copy–paste“ спаси пиян убиец на пътя

Топ
14:59 - 11 Февруари 2020
2526
„Copy–paste“ спаси пиян убиец на пътя

„Copy–paste“ спаси, поне за момента, шофьор, който уби на пътя възрастен каруцар. Това бе причината Апелативният съд в Пловдив да върне за поредно преразглеждане делото на окръжните магистрати в Кърджали.

Причината била в желанието на частна обвинителка да участва в процеса, по която молба съдът не се е произнесъл, което пък бе определено като „неоправданото процесуално бездействие“. Причината за пропуска била във факта, че съдържанието на първите три страници на протокола от заседанието е механичното пренесено чрез техническия способ „copy–paste“ на първите три страници на протокола от проведено друго разпоредително заседание, предаде rodopi24.blogspot.com.

Тежкият инцидент стана на 24 юли 2018 година край кирковското село Китна. 64-годишен въж водил каруца, когато бил пометен от лек автомобил. Водачът пък веднага избягал от мястото на ПТП-то. Служители на полицията в Кирково предприели незабавни действия за издирване на колата и водача.

Автомобилът бил укрит в село Каялоба, където го намерили полицаите. Като извършител бил установен 22-годишен, който признал, че е управлявал лекия автомобил „Фолксваген", с който е бил блъснат водачът на каруцата. Мъжът няма шофьорска книжка, а алкохолната му проба била 1,35 промила.

„Имам детенце на година и два месеца. Баща ми почина преди 4 години и половина. Бащата на жена ми също почина – преди 5 години. С жена ми и сина ми заедно живеем и сам се грижа за семейството си. Жена ми и детето ми разчитат само на моите грижи. Майка ми е в чужбина.

Аз съм български гражданин, имам си постоянен адрес.

След деянието си отидох вкъщи, но при жена ми, на горното село. Заедно живеем с жена ми, но отидох в селото, в което живее майката на жена ми. Калекото ми звънна на полицаите след катастрофата. Аз не съм напускал мястото на ПТП-то, след като стана това нещо, а звъннах на калекото от мястото на произшествието, от шосето и от там се прибрах на адреса”. Това изрече в съда 22-годишният водач, който поиска да излезе от ареста с мярка за неотклонение „гаранция" или „домашен арест”. Апелативният съд в Пловдив обаче го остави зад решетките.

Окръжните магистрати дадоха ефективна присъда на водача от 80 месеца затвор. Делото обаче бе върнато за ново разглеждане, след което пияният и без книжка шофьор получи наказание от 4 години лишаване от свобода при общ режим. След обжалване, делото отново ще трябва да се гледа от магистратите в Кърджали.

Снимката е илюстративна