„Дизелгейт”: Канада глоби „Фолксваген” с $200 млн.

Актуални новини
11:52 - 04 Февруари 2020
2110
„Дизелгейт”: Канада глоби „Фолксваген” с $200 млн.

Прокурорите в Канада са предложили 196,5 млн. долара наказание за Volkswagen Group, след като компанията се признала за виновна в скандала с нелегалното устройство в колите, което породи скандала „Дизелгейт”.

Volkswagen бе подведен под съдебна отговорност през декември за това, че 128 000 автомобила в Канада не отговарят на стандартите за вредни емисии. Компанията е признала вината си и е подведена под отговорност за 60 нарушения в Закона за опазването на околната среда в страната.

„Дизелгейт“ се разрази през 2015 г., когато в САЩ бе доказано използването на нелегален софтуер, който променя данните за изгорели газове при регистриране на стенд за замерване. Оттогава скандалът струва на компанията над 30 млрд. евро в глоби и наказания. През май 2019 компанията задели нови 5,5 млрд. евро за изплащане на компенсации при искове в други страни по света.

Преди две седмици полската потребителска организация UOKiK обяви, че Volkswagen е глобен със 120 млн. злоти или 31,4 млн. долара за подвеждаща информация за клиента във връзка с вредните емисии.

На практика „Дизелгейт“ накара Volkswagen да започне преориентираме към електрическите коли.