„Еконт“ става АД - какво се променя за търговци и клиенти

Възможно е да има затруднение при обработване плащания в брой, предупреждават от дружеството

Новини
14:13 - 23 Май 2024
16620
„Еконт“ става АД - какво се променя за търговци и клиенти

Най-голямата куриерска компания по приходи у нас - „Еконт“, променя формата си на управление. Старото дружество „Еконт Експрес“ ООД от 21 май е заличено и правната форма се променя на „Еконт Експрес АД“, става ясно от официално съобщение.

Това е важно развитие както за пазара, така и за всички търговци и редови потребители, които използват услугите на компанията.

Какво се променя?

Както посочват от „Еконт“, акционерното дружество ще е с нов единен идентификационен код, ДДС номер и законни представители.

Те са категорични, че всички останали аспекти на дейността остават непроменени.

От компанията посочват, че ще има нужда

„от техническо време за обновяване на системите и синхронизирането им съгласно законовите изисквания“

„Във връзка с наложилите се обстоятелства от индивидуална настройка на данъчния терминал на всеки наш обект, е възможно да имаме затруднение да обработваме плащания в брой“, предупреждават от „Еконт“.

Нова структура

В старото ООД основателят на компанията и бивш транспортен министър Николай Събев беше собственик на 70% от капитала, а дъщерите му Лора и Алина заедно с Донка Илиева бяха тримата управители, припомня money.bg.

Сега той влиза в надзорния съвет, а трите са в Управителния съвет на дружеството заедно с Фани Петрова (която е била съдружник с 5% в старото дружество) и Преслава Димитрова. Последната и Лора Събева освен това са вписани като законни представители на „Еконт Експрес“ АД.

В надзора на „Еконт Експрес“ АД влизат и Жана Ненкова (друг съдружник от „Еконт Експрес“ ООД с 5% от капитала), както и Анна Захариева, съосновател на инвестиционната компания „ФеърПлей Интернешънъл“ АД.

Капиталът е в размер на 100 000 обикновени поименни безналични акции с номинал от 1 лев.