„Епъл“ напълни джоба: Серията iPhone 14 са най-продаваните от седмѝцата насам

Последното поколение смартфони на компанията с рекорден дял от продажбите - 79%

Новини
14:07 - 20 Юли 2023
2383
„Епъл“ напълни джоба: Серията iPhone 14 са най-продаваните от седмѝцата насам

Серията iPhone 14 е заела 79% дял от продажбите на всички смартфони, предлагани в момента от Apple в САЩ. Това е най-високият дял за текущо поколение iPhone от рекордните продажби на линията iPhone 7, която зае 81% от пазара през 2017 г., според анализаторската компания CIRP.

През 2017 г. новите тогава смартфони iPhone 7 и 7 Plus поставиха рекорд, като съставляваха 81% от всички продажби на iPhone в САЩ по това време, според проучване на CIRP. През следващите години доминацията на най-новите модели iPhone над всички в продажба в най-добрия случай е била малко над 70 процента.

Към юни 2023 г. линията iPhone 14 поставя шестгодишен връх от 79 процента.

И това е най-високият резултат от продажбите на линията смартфони iPhone 14 в сравнение с останалите официално продавани смартфони на Apple.

CIRP цитира няколко от най-вероятните фактори, които карат по-голямата част от потребителите да изберат най-новите модели iPhone:

Първо, с удължаването на срока на годност на iPhone (обикновено повече от две години) има по-голям стимул за закупуване на най-новия модел, когато дойде време за ъпгрейд, дори ако няма съществени промени между настоящото и предишните поколения.

Второ, тъй като операторите в САЩ преминават от 24-месечни към 36-месечни договори за разсрочено плащане при закупуване на iPhone, месечната разлика в плащанията за iPhone 14 и по-стар модел вече не изглежда толкова голяма за потребителите, което ги насърчава да закупят последното поколение смартфон, а не по-достъпен модел от предишната гама.

Трябва също да се отбележи, че

обикновеният iPhone 14 наскоро изпревари по популярност iPhone 14 Pro и Pro Max, което никога не се е случвало преди

- моделите Pro и Pro Max бяха водещи по продажби.