„Епъл“ премахва руската социална мрежа VKontakte от App Store

Потребителите на еквивалента на Facebook в Русия ще могат да продължат да използват своите приложения

Новини
14:04 - 29 Септември 2022
1921
„Епъл“ премахва руската социална мрежа VKontakte от App Store

Apple потвърди, че е премахнала приложения от руската социална мрежа VKontakte (наричана още VK) от своя магазин за приложения App store.

Тази мярка беше предприета след новите британски санкции, предприети срещу руски организации и личности, като отмъщение за референдумите за анексиране, организирани в четири региона на Украйна от Москва.

Компанията твърди, че спазва икономическите санкции, наложени от Обединеното кралство. Ако приложението, еквивалентно на Facebook в Русия, продължи да работи,

то вече не е достъпно никъде за изтегляне в магазина за приложения,

посочва le monde. Потребителите на VK, еквивалента на Facebook в Русия, ще могат да продължат да използват своите приложения, ако вече ги имат на своя iPhone. Те обаче няма да могат да изтеглят нови или да извършват актуализации. Потребителите на VK на Android не са засегнати, тъй като приложенията на руската компания все още са достъпни в Play Store на Google.

Лондон обяви нови санкции срещу 92 руски образувания в понеделник в отговор на референдумите, които Киев и неговите западни съюзници определиха за "незаконни", организирани от Русия в четири региона на Украйна, изцяло или частично контролирани от Москва. VK е преобладаващо доминиращ в Русия. През 2019 , според Global Web Index,

VKontakte е използван от 83% от руските интернет потребители, далеч пред своите американски конкуренти.

Социалната мрежа е основана през 2006 от руснака Павел Дуров, който дълги години демонстрира своята независимост от властта. Приложението премина през 2014 под контрола на милиардера Алишер Усманов, олигарх, близък до Кремъл, след което беше закупено от петролната компания Газпром през 2021, група, контролирана от държавата. Това беше Владимир Кириенко, който пое ръководството, син на прекия сътрудник на Владимир Путин, Сергей Кириенко, заместник-директор на администрацията на руския президент.