„Епъл“ с печалба над очакванията на анализаторите

IT гигантът очаква забавяне на растежа на приходите си през настоящото тримесечие

Техномания
13:39 - 28 Октомври 2022
2081
„Епъл“ с печалба над очакванията на анализаторите

Американската технологична корпорация "Епъл" (Apple) отчете по-висока печалба на годишна основа през финансовото четвърто тримесечие до края на септември, която надхвърля прогнозите на анализаторите от Уолстрийт, предаде ДПА.

Компанията е спечелила 20,72 милиарда долара или 1,29 долара на акция, което е повишение в сравнение с 20,55 милиарда долара или 1,24 долара на акция през същия период на миналата година. 

Средната прогноза на анализаторите беше печалбата на „Епъл“ да достигне 1,27 долара на акция, по данни на Томсън Ройтерс.  

Приходите на технологичната компания през финансовото четвърто тримесечие се повишават с 8,1 процента до 90,15 милиарда долара при 83,36 милиарда долара година по-рано (финансовата година за компанията започва на 1 септември - б.р).

„Епъл“ успя да увеличи продажбите и печалбата си през „лятното“ тримесечие, което не беше успешно за повечето водещи технологични групи, но това не означава непременно, че производителят на айфони няма да бъде засегнат от евентуална икономическа рецесия, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки че „Епъл“ се представя сравнително добре, резултатите на корпорацията за периода юли-септември са сигнал, че компанията е изправена пред същите икономически проблеми, които предизвикаха понижение на печалбите на „Майкрософт“ и на компаниите майки на „Гугъл“ и на „Фейсбук“, допълва агенцията.

Продажбите на най-популярния продукт на „Епъл“ - айфон, и тези на подразделението за услуги са под очакванията на анализаторите, което е знак, че потребителите вероятно ограничават разходите си на фона на най-високата инфлация от 40 години.  

Тези предизвикателства са една от причините, поради които „Епъл“ очаква забавяне на растежа на приходите си през настоящото тримесечие октомври-декември, предупреди главният финансов директор на корпорацията Лука Маестри, цитиран от АП.