„Епъл“ сменя конектора за зареждане още при следващия iPhone

ЕС вече изисква електрониката да е оборудвана изключително с портове USB Type-C

Новини
12:29 - 07 Октомври 2022
3145
„Епъл“ сменя конектора за зареждане още при следващия iPhone

Много е вероятно следващото поколение iPhone (т.е. есента на 2023 г.) да получи порт за зареждане USB Type-C. Причината за това ще бъде законът, приет в Европейския съюз, според който смартфоните, таблетите и другата електроника, продавана в ЕС, трябва да бъдат оборудвани изключително с портове USB Type-C.

Като се има предвид размерът на пазара в региона, „Епъл“ ще трябва да направи отстъпки и да се откаже от собствения Lightning.

Законът беше одобрен от Европейския парламент във вторник и задължава преминаването към единно зареждане до края на 2024 г.

Според старши анализатора на CCS Insight Бен Ууд, „Епъл“ ще трябва „неизбежно“ да капитулира и да премине към USB Type-C в iPhone 15. Експертът прогнозира, че тъй като промяната на интерфейса вече е извършена при MacBook и iPad Pro, процесът на преход всъщност вече е започнал. Тъй като iPhone 14 не донесе значителни промени в дизайна,

в iPhone 15 вероятно ще последват по-значителни актуализации - това би било оптималното време за представяне на новия порт.

През май Bloomberg съобщи за тестове на iPhone с USB Type-C, но източници предупредиха, че новите продукти няма да се появят преди 2023 година. IDC смята, че ако „Епъл“ премине към USB Type-C в Европа през 2023 г., технологичният гигант ще премине към това и в други региони - освен

ако не реши, че патентованите зарядни устройства и аксесоари ще носят твърде много пари, за да се откаже от тях.

Въпреки това експертите смятат, че „Епъл“ всъщност вече се подготвя за прехода през следващите две години.

Европейският закон се подготвя от около 10 години. Европейските законодатели твърдят, че използването на различни стандарти за зареждане допринася за разхищението, а нововъведенията ще позволят на потребителите да не купуват ново зарядно устройство с всеки нов смартфон.

Според Ууд това е „победа на здравия разум“. Макар че феновете на „Епъл“ имат огромен брой устройства, които се зареждат чрез Lightning, предвид разпространението на USB Type-C, използването на този стандарт от „Епъл“ е много логично.