„Епъл“ стана лидер на европейския пазар на смартфони

Търсенето на премиум модели никога не е било толкова високо

Новини
13:47 - 23 Февруари 2024
1448
„Епъл“ стана лидер на европейския пазар на смартфони

Продажбите на смартфони на Samsung в Европа спаднаха значително през последното тримесечие на миналата година, докато iPhone успя да отбележи ръст. В резултат на това Apple изпревари Samsung за първи път от седем тримесечия насам.

Анализаторската компания Canalys съобщи, че европейският пазар на смартфони като цяло се е свил с 3% на годишна база, като доставките на устройства на Samsung са намалели с 12%, докато Apple, от друга страна, е успяла да постигне 1% увеличение на продажбите на смартфони.

Последното проучване на Canalys показва, че

доставките на смартфони в Европа са намалели с 3% до 37,8 млн. броя през четвъртото тримесечие на 2023 г.

в сравнение със същия период на миналата година. Apple си възвърна лидерската позиция след седем тримесечия зад Samsung, като увеличи продажбите си с 1% на годишна база до 12,4 млн. броя. Samsung се смъкна на второ място с 10,8 млн. продадени смартфона (спад от 12%), въпреки постоянно силното търсене на сериите Galaxy S и Galaxy A.

Samsung водеше през цялата година, но силното търсене на серията iPhone 15 изтласка компанията на второ място поради продажбите през празничното тримесечие. Интересно е да се отбележи, че въпреки трудната икономическа ситуация,

търсенето на премиум модели никога не е било толкова високо.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. флагманските устройства заеха рекорден дял от европейския пазар. Почти 40% от продадените смартфони са били на цена от 800 долара и повече. Анализаторът на Canalys Рунар Бьорховде смята, че "доминирането на сегмента на високия клас се дължи главно на

силното търсене на iPhone 15 Pro заедно със стабилните продажби на серията Galaxy S и нарастващия брой Google Pixel".

Експертите твърдят, че Apple е започнала да използва по-креативни финансови инструменти в маркетинга си, включително да тества лизингово партньорство с испанската банка Santander, което вероятно ще продължи. Canalys очаква европейският пазар на смартфони да се върне към растеж, тъй като сега се намира в типичния прозорец за обновяване на устройствата, закупени по време на пандемията.