„ЕТ Енерджи Трейдинг България“ доставила над 670 млн. куб. м газ от 2017 г. насам

Новини
13:49 - 15 Август 2022
2582
„ЕТ Енерджи Трейдинг България“ доставила над 670 млн. куб. м газ от 2017 г. насам

Като независим търговец „МЕТ Енерджи Трейдинг България“ непрекъснато търси начини за доставка на необходимите количества газ при пазарни условия към страни от цяла Европа, съобщават от компанията. Tова се реализира на база краткосрочни и средносрочни договори с различни доставчици от цял свят - различни източници и по различни маршрути, уточняват от дружеството и допълват, че тези дейности са съобразени с наложените ограничения по света, а и регулациите им са изключително стриктни.

От 2017 г. до настоящия момент „МЕТ Енерджи Трейдинг България“ е изтъргувала 1,9 млрд. куб. м природен газ, а доставките за крайни клиенти в България за същия период са над 670 млн. куб. м, съобщава БТА. През 2021 г. компанията е реализирала в България доставки на 9,5 процента (319 млн. куб. м.) от крайното потребление на природен газ за българската икономикау пише в съобщението. Основните клиенти на „МЕТ Енерджи Трейдинг България“ са от възлови сектори на българската индустрия, в това число:

металургия, храни, керамика и стъкло, хартия, строителни материали, химия, производство на електрическа енергия, газоразпределителни и топлофикационни дружества.

От компанията изтъкват, че не разполагат с информация и не носят отговорност как и по какви критерии са поканени доставчици на газ от „Булгаргаз“ за периода май 2022 г. За да бъде одобрен доставчик на природен газ за периода, компанията се явява на регламентиран търг с ценово предложение, което е одобрено от „Булгаргаз“ през април 2022 г. Цената, спрямо която е сключена сделката, е индексирана. Тя зависи от котировките на цените на газа в Европа, които са динамични и бързо променящи се. Индексираната цена не е била изцяло определена към датата на сключване на сделката (април 2022 г.) и при издаването на авансовата фактура поради заложения пазарен механизъм на ценообразуване. 

През месец май 2022 г. „МЕТ“ получава от „Булгаргаз“ ЕАД единствено годишни договорени количества по програма за освобождаване на природен газ (ПОГ), наложена от Европейската комисия с цел прекратяване на монополното положение на „Булгаргаз“.

Задължението на „Булгаргаз“ за тази годишна доставка е възникнало на 15.11.2021 г., в резултат на процедура, обявена и проведена на „Газов хъб Балкан“.

Договорът за доставка е подписан с предишния изпълнителен директор на „Булгаргаз“ - Николай Павлов. Съгласно условията на ПОГ, „МЕТ“ има задължението да доставя закупения газ на клиенти в страната, изтъкват от компанията.

„МЕТ Груп“ е компания за търговия на енергия в Европа със седалище Цуг, Швейцария. Дружеството присъства в Швейцария, Унгария, Хърватия, Словакия, Австрия, Германия, Турция, Англия, Румъния, Сърбия, Украйна и Испания. „МЕТ Енерджи Трейдинг България“ ЕАД е създадена през 2017 г., за да представлява Групата на пазарите на природен газ и енергия в Югоизточна Европа.