„Фереро“ подновява работа след скандала със случаите на салмонела
Белгийските здравни власти отвориха фабриката в Арлон
Белгийските здравни власти обявиха днес, че са дали зелена светлина за рестартиране за период от три месеца на завода на „Фереро“ (Ferrero) в Арлон, който бе в епицентъра на скандала със заразените със салмонела шоколадови яйца „Киндер“ (Kinder) и е затворен от 8 април, предаде Франс прес.
През този период суровините, както и всяка партида от произведените хранителни стоки, ще бъдат анализирани. Само при положителни резултати от тези анализи продуктите ще могат да бъдат пуснати на пазара, съобщи Федералната агенция за безопасност на хранителната верига.
Италианският гигант „Фереро“, който е световно известен с марките „Нутела“ (Nutella) и „Киндер“, потвърди, че е получил разрешение да поднови работа при определени условия.
От днес започва процесът на отваряне на завода, което ще доведе до рестартиране на производствените линии след няколко седмици, подчерта групата с централа в Люксембург.
Заводът в Арлон в белгийските Ардени е голямо съоръжение, в което работят хиляди души.
В началото на април, в навечерието на Великден, групата прибегна към изтегляне на всичките си продукти, произведени в завода в Арлон, след като бяха регистрирани десетки случаи на салмонела в редица европейски страни с предполагаема връзка с шоколадовите изделия.
Според ръководството на „Фереро“ заразяването в завода в Арлон произтича от филтър, разположен в резервоар с млечно масло и е попаднал там или чрез заразени суровини или посредством хора.