„Физика на тъгата“ с премиера в Торонто (ВИДЕО)

Доналд Съдърланд озвучава английската версия на анимацията

Култура
15:39 - 05 Август 2019
2271
„Физика на тъгата“ с премиера в Торонто (ВИДЕО)

Дългоочакваният анимационен филм на Теодор Ушев - „Физика на тъгата“ по едноименния роман на българския писател Георги Господинов ще има световна премиера в рамките на Международния филмов фестивал в Торонто. Събитието ще се проведе между 5 и 15 септември.

Прожекцията на 28-минутната анимация ще се състои във фестивалната програма Short cuts.

 „Номинираният за Оскар Теодор Ушев достига ново ниво на артистичност със сага за детските блянове и съжаленията на възрастните, която е и първият в историята анимационен филм, направен с енкаустична живопис“ – това е анонсът за „Физика на тъгата“, публикуван в официалната страница на Международния филмов фестивал в Торонто.

Най-новият проект на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов е създаден по метода на восъчната живопис – техника, позната в изкуството от 11 век, при която се рисува с горещ восък, като се добавят различни пигменти.

"Физика на тъгата" има английска и френска верския. Холивудският ас с канадски корени Доналд Съдърланд е сред звездите, чиито гласове ще звучат в английската версия на анимацията. Във френската пък ще чуем гласа на канадския режисьор и актьор Ксавие Долан, познат още като „детето чудо на киното“.