„Фолксваген” се набута в расистки скандал (ВИДЕО)

Техномания
16:19 - 26 Май 2020
4312
„Фолксваген” се набута в расистки скандал (ВИДЕО)

Все още последиците от Дизелгейт не са свършили и „Фолксваген” влезе в нов скандал, този път расистки. И причината не е, че компанията е създадена като мечта на Хитлер за мобилизиране на Германия, а реклама на агенцията Omnicom на новото поколение VW Golf. Което пък на всичкото отгоре има и софтуерен проблем.

Берлинската рекламна агенция е допуснала клип, в който ръка бута и изритва тъмнокож мъж далеч от колата в посока ресторант с име Petit Colon или „Малкия колонизатор“. За капак кръчмата се намира в Буенос Айрес, където пък бягат много от нацистките лидери в края на Втората световна война. А преди това Германия е сред колонизаторите на няколко африкански държави. Каква е идеята на клипа така и не става ясно, както и къде е връзката с новия модел на компанията, предаде eurica.me.

VW официално се извини за рекламата и я свали от своите канали, а Omnicom прави разследване дали това не е саботаж. Създател на клипа е Voltage, част DDB, които пък са подразделение на Omnicom. DDB работи ексклузивно с VW. През миналата година Volkswagen нарече кампанията, направена от  Voltage, „най-скъпа в историята“. В рамките на нея са създадени 450 онлайн и офлайн снимкови публикации. Страницата на агенцията бе блокирана през уикенда, а twitter акаунтът на VW на немски недостъпен. Само брандът VW е похарчил 1,5 млрд. евро за маркетинг през 2019 г.