„Галъп”: Радев бие от раз, Луна отвя патриотите

Политика
17:07 - 11 Ноември 2021
3710
„Галъп”: Радев бие от раз, Луна отвя патриотите

Шанс за победа на Румен Радев още на първи тур на президентските избори, но и възможен балотаж между него и проф. Анастас Герджиков. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР сред 1006 пълнолетни българи лице в лице в периода от 1 до 9 ноември.

Ако президентските избори бяха в края на първата десетдневка на ноември, 48.6% биха гласували за Румен Радев, 25.3% - за Анастас Герджиков, 9.1% - за Мустафа Карадайъ, 5.2% - за Лозан Панов, 3% - за Костадин Костадинов, 1.5% за Милен Михов, 1.1% - за Луна Йорданова.Други опции събират подкрепата на 4.1% от запитаните, а 2.1% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

От данните излиза, че чалга певицата Луна води пред кандидат-президентите от патриотичния ъгъл Волен Сидеров, Валери Симеонов и Веселин Марешки, което само по себе си е любопитна новина.

От анкетираните 58.2% казват, че със сигурност биха гласували на президентските избори, което условно се равнява на около 3.2 милиона души, т.е. близо 48% от формалния списък.Бариерата за избягване на втори тур е около 3.35 милиона души. Дистанцията не е голяма и зависи от степента на мобилизация на гласуващите.

В крайна сметка данните сочат, че и като възможна активност, и като дял от гласовете Румен Радев запазва шанс за победа още на първи тур, макар това да изглежда по-трудно в сравнение с периода преди няколко седмици и да остава по-малко вероятната опция.

Евентуална победа още от първи тур ще зависи от способностите на Радев да активизира вот във финалните дни.

На евентуален втори тур биха се изправили Румен Радев и Анастас Герджиков.

*Изследването на "Галъп интернешънъл болкан" е направено по поръчка на БНР сред 1006 пълнолетни българи лице в лице в периода от 1 до 9 ноември.