„Гамалея“ : Коронавирусът изчезва върху тъкани след 15 минути

Вирусът е тестван и върху дърво, керамика, метал и пластмаса

Здраве
11:26 - 10 Март 2021
2998
„Гамалея“ : Коронавирусът изчезва върху тъкани след 15 минути

Резултатите от изследването бяха споделени от специалисти от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея” към Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

Проведени са проучвания за устойчивостта на вируса върху симулирана кърпа, пластмаса, дърво, метал и керамични плочки, пише „Московский комсомолец“.

Руските учени обръщат внимание, че наличието на вирус на повърхността не означава, че тя може да се превърне в източник на инфекция.
Изследователите тестваха поведението на вируса върху най-често срещаните материали, включително керамични плочки, метал (алуминиево фолио), дърво (ПДЧ), пластмаса и плат (кърпа).

Учените са установили, че най-бързото намаляване на заразността на вируса е, когато той влезе в контакт с тъканни проби (кърпа) - отнема само 15 минути. На второ място по инактивиращ ефект е била пластмасата, за която инактивирането на вируса е настъпило в интервала от 30 до 120 минути, след което според списъка експертите поставят: метал, дърво (ПДЧ) и керамични плочки, за които е настъпило пълно инактивиране във времеви интервал от 120 до 360 минути.

Жизнеспособността на SARS-CoV-2 върху експериментални повърхности е тествана и преди. Например, според Националния институт по алергии и инфекциозни болести (САЩ), коронавирусът е оцелял върху пластмаса и неръждаема стомана в продължение на 72 часа и върху картон в продължение на 24 часа. Най-краткият живот - 4 часа - е записан на медна повърхност.

СЗО отбелязва, че все още няма достатъчно данни за поведението на вируса върху инертни повърхности.