„Газпром“ е намалил добива на природен газ с близо 20% през 2022 г.

Световното търсене на синьо гориво е намаляло с около 55 милиарда куб. м поради намаленото търсене в ЕС

Новини
16:03 - 01 Декември 2022
1713
„Газпром“ е намалил добива на природен газ с близо 20% през 2022 г.

По предварителни данни, от началото на годината „Газпром“ е намалил добива на природен газ с 19,4% спрямо същия период на миналата година до 376,9 милиарда кубически метра, съобщава агенция ТАСС, цитирайки данни, предоставени от руския енергиен гигант.

Износът на газ за страни извън ОНД за първите 11 месеца на 2022 г. пък е намалял с цели 44,5% (с 76,3 млрд. кубически метра) до 95,2 млрд. куб. метра.

В същото време среднодневният износ на „Газпром“ само в рамките на ноември е намалял с 3,9% спрямо октомври до 133,3 милиона кубически метра, сочат данните на енергийния холдинг.

„Газпром“ продължава да доставя газ според потвърдените поръчки, настояват от руската енергийна компания.

Износът на руски газ за Китай продължава да расте през газопровода „Силата на Сибир“ съгласно двустранен дългосрочен договор между „Газпром“ и китайската CNPC. Доставките редовно надхвърлят дневните договорени количества, се казва в изявлението на „Газпром“.

„Според Gas Infrastructure Europe (GIA) на 14 ноември е започнало изтеглянето на газ от европейските подземни газохранилища. Към 29 ноември са изтеглени 2,3 милиарда кубически метра или 3,3% от обема на изпомпвания газ за подготовка за отоплителния сезон“, посочва „Газпром“.

Според руската енергийна компания световното търсене на газ е намаляло с около 55 милиарда кубически метра поради намаленото търсене в ЕС.

„Намаляването на потреблението на газ в ЕС се превърна в ключов фактор за намаляване на търсенето на газ в света. През единадесетте месеца на тази година, според първите предварителни оценки и наличните оперативни данни, световното търсене е намаляло с 55 млрд. кубически метра. Трябва да се отбележи, че намалението на потреблението на газ от 27-те страни членки на ЕС възлиза на около 50 млрд. кубически метра, а във Великобритания - повече от 6 млрд. кубически метра“, подчерта „Газпром“.