„Газпром“ спечелил дело срещу финландската „Газум“ за невзет газ

Арбитражен съд в Стокхолм е постановил компанията да изплати 311 милиона евро за доставки на синьо гориво

Новини
13:16 - 18 Ноември 2022
1747
„Газпром“ спечелил дело срещу финландската „Газум“ за невзет газ

Арбитражният съд в Стокхолм присъдил 311 милиона евро за непридържане към задълженията си по клаузата „вземай или плащай“.

Вносителят обаче твърди, че решението упълномощава двете компании да продължат преговорите по спора

Руският енергиен гигант „Газпром експорт“ (Gazprom Export) съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания „Газум“ (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро (311 милиона долара) за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата „вземай или плащай“ (договорно условие, при което независимо дали се ползва природен газ или не от клиента, той е длъжен да го плати, бел. ред.), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Противно на твърденията на руската компания, вчера „Газум“ заяви, че арбитражният съд е постановил, че не трябва да плаща за доставките в рубли (без да уточнява дали изобщо дължи неустойки бел. ред.), както поиска „Газпром“, след като Европа наложи санкции срещу Кремъл заради инвазията в Украйна.

Впоследствие, през май финландското дружество заведе арбитражно дело срещу „Газпром“. Малко след това руският износител спря газовите потоци за Финландия.

„Арбитражният съд, наред с други неща, нареди на „Газум“ да изплати задълженията си към „Газпром експорт“ за над 300 милиона евро

за доставки на газ и във връзка с неизпълнение на задължението „вземай или плащай", както и лихви за забавеното плащане“, заяви още компанията с централа в Санкт Петербург.

Трибуналът е „потвърдил законността на спирането на доставките на газ“ в случаите, когато купувачът не е заплатил в рубли, изискване, оповестено от руския президент Владимир Путин, обясниха от руска страна.