„Газпром“ възстановява доставките на газ за Италия

Това съобщиха от пресслужбата на компанията

Русия
11:27 - 05 Октомври 2022
1778
„Газпром“ възстановява доставките на газ за Италия

Руската газова компания "Газпром" обяви възобновяване на транзита на газ през територията на Австрия, а оттам - и възобновяване на доставките за Италия, които спряха на 1 октомври. Това съобщиха от пресслужбата на компанията.

Според съобщението на компанията "заедно с италианските купувачи успяхме да намерим решение за формата на взаимодействие в контекста на регулаторните промени, настъпили в Австрия в края на септември".

Австрийският оператор е готов да потвърди транспортните номинации на "Газпром експорт", което позволява възобновяване на доставките на руски газ през Австрия, допълват от компанията.

На 1 октомври "Газпром" спря доставките на природен газ за Италия. Според "Газпром" това се е наложило, тъй като австрийският оператор отказа да потвърди "номинации за транспорт" след регулаторните промени, въведени в Австрия в края на септември. От австрийското министерство на енергетиката отговориха, че "Газпром" не е подписала никакви промени в договора, които отразяват корекции в техническите правила, които обикновено се правят в началото на всяка газова година.