„Газпром” врътна кранчето на „Северен поток”

Икономика
09:21 - 03 Септември 2022
2350
„Газпром” врътна кранчето на „Северен поток”

„Газпром" спря изцяло "Северен поток", като изненадващо дори не посочи дата, на която ще възстанови неговата работа.

"Газпром" спря напълно газопровода след резултатите от рутинната поддръжка, докато не бъдат отстранени всички забележки по работата на оборудването", съобщават руските медии като се позовават на съобщение на компанията.

От него става ясно, че било изпратено писмо до президента и главен изпълнителен директор на Siemens Energy AG Кристиан Брух "относно идентифицирани грешки  и необходимостта от коригирането им".  "До отстраняване на забележките по работата на оборудването транспортирането на газ към газопровода „Северен поток“ е напълно спряно“, се казва в съобщението.

Ерик Мамер, ръководител на пресслужбата на ЕК, коментира тази сутрин, че "спирането на "Северен поток" е под фалшив предлог, за да бъде притисната Европа. "Газпром" потвърди репутацията си на ненадежден доставчик: вместо да си изпълняват договорите руснаците предпочитат да горят газ за милиони долари. "

Siemens Energy, производител на турбината, заради която Русия спря газопровода, обясни, че "става дума за рутинна техническа процедура. Преди при подобно изтичане на масло не се е стигало до спиране на газоподаването" .

По график газопроводът трябваше да се върне към изпомпване на газ  в събота, на 3 септември. Сега в съобщението на компанията обаче не се посочва очакваната дата за възобновяване на работата на "Северен поток".

Бившият енергиен министър Александър Николов намекна, че служебният кабинет саботира договорените вече доставки на втечнен газ. Пред Нова телевизия той бе категоричен, че ситуацията не е драматична и

От 31 август" Северен поток" е спрян, за да се ремонтира единственият останал газопомпен агрегат на компресорна станция Портовая. Според "Газпром" са открити нарушения по време на поддръжката на турбината. Според Ростехнадзор газопроводът не може да работи безопасно, докато не бъдат елиминирани.