„Говорещ фикус“ във властта: Зам.-министър блокира парите за култура

Скандал в Lupa.bg: Юрий Вълковски не е подписал нито един документ – няма лев за читалища, археология, творчески стипендии

Политика
12:23 - 05 Септември 2022
7096
„Говорещ фикус“ във властта: Зам.-министър блокира парите за култура

Спрените пари за археологически разкопки при кабинета „Кирил Петков“, срещу което скочи вицепрезидентът Илияна Йотова, се оказаха само върхът на айсберга. Всъщност, никакви пари не са тръгнали от Министерството на културата, защото няма подписани договори. Като доказателство за абсурда идва фактът, че до момента едва 6% от бюджетът на ведомството е разходван, алармира източник на Lupa.bg, наясно с драмата.

„Така излиза, че за цялото управление на ПП ресорният зам.-министър Юрий Вълковски е работил „говорещ фикус“ – извън медийните изяви не е подписал нито един протокол от Национален фонд „Култура“. Подписани договори има, но пари надолу по верига няма, няма творчески стипендии, помощ за читалища, за общински културни институции от парите, предназначени за възстановяване след Covid пандемията.

Лошото е, че до ден днешен реципиентите не са получили нито един лев. Причина за ужаса е, че Вълковски не е подписал протоколите от решенията за паричните траншове. Така се стига до куриоза читалищата, например, да имат договори, но да нямат пари за никаква културна дейност.

Сега програмите отново за отворени, отново ще има кандидатстване, но същевременно не са разплатени сумите по вече подписаните договори., научи още Lupa.bg.

Заради бездействието на Юрий Вълковски кешът стои в министерството, не се разходва и накрая може да се окаже, че трябва да се върне в националния бюджет. Така парите за култура ще паднат под санитарния минимум, предупреди източникът на Lupa.bg.

И припомни, че това, което не се усвои, не се прехвърля за следващата календарна година. На този фон са спрени парите за разкопки, за читалища, общински институции, частни проекти, творчески стипендии – никой не получил и лев.