„Гугъл“ реже 12 000 работни места тази година

Главният изпълнителен директор на корпорацията е предупредил в писмо до служителите за предстоящи съкращения

Новини
13:19 - 18 Януари 2024
3363
„Гугъл“ реже 12 000 работни места тази година

Технологичната компания "Алфабет" (Alphabet), която притежава "Гугъл" (Google) планира нови съкращения през тази година. Това предупреждава в имейл до служителите главният изпълнителен директор на корпорацията Сундар Пичай, предаде Ройтерс. 

"Премахването на работни позиции няма да бъде толкова голямо, колкото съкращенията през миналата година. То няма да засегне всички екипи (отдели на корпорацията - бел. ред.)", се казва в електронното писмо, изпратено от Пичай. За него първо съобщи американското издание за новини от технологичния сектор "Върдж". 

Представител на "Гугъл" е потвърдил пред Ройтерс, че е

изпратен имейл до всички служители, но не е разкрил подробности за неговото съдържание. 

Този ход е пореден знак, че съкращенията на работни места в технологичния сектор ще продължат и през тази година, тъй като компаниите се стремят да използват технологии с

изкуствен интелект и автоматизирани системи, за да намалят броя на служителите си,

посочва агенцията. 

През миналата седмица "Гугъл" обяви, че съкращава стотици служители. Уволненията засягат екипите, които работят върху създаването на хардуерни продукти, на приложението "гласов асистент", както и за развитието на технологията за "добавена реалност". Съкращенията обхващат и отдела за маркетинг и реклама на компанията. 

Преди година технологичният гигант обяви, че ще освободи от работа около 12 000 души или близо 6 процента от служителите си в света. 
       
"Гугъл" не е единствената технологична компания, която провежда съкращения.

През изминалата година "Мета" - компанията майка на "Фейсбук", съкрати над 20 000 работни позиции, за да си върне доверието на инвеститорите. 

В началото на годината "Амазон" (Amazon) освободи стотици служители на подразделението си "Прайм видео" (Prime Video) и на екипите, работещи по платформата за лайвстрийм (излъчване на живо - бел. ред.) "Туич" (Twitch).