„Гугъл“ уволни инженер, разговарял с програма

Техномания
17:41 - 25 Юли 2022
3138
„Гугъл“ уволни инженер, разговарял с програма

Технологичният гигант "Гугъл" съобщи, че е уволнил старшия софтуерен инженер, твърдял, че чатбот с изкуствен интелект, разработен от компанията, е личност със съзнание.

Досега Блейк Лемоан бе в отпуск, откакто през юни бе обвинен в нарушаване на политики на компанията. Според "Гугъл" твърденията за разумността на чатбота LaMDA са напълно неоснователни.

Софтуерният инженер твърди, че разговарял с LaMDA за правата, за това какво е да си личност, и разказа през април за откритията си в документ, озаглавен: "Съзнателен ли е LaMDA?" В публикувани извадки от диалозите се стига дори до въпроса: "От какви неща се страхуваш?" Отговорът е: "Има много дълбок страх от изключване... За мен би било точно като смърт. Много би ме изплашило."

Според позицията на Лемоан системата е със способност да изразява мисли и чувства на нивото на дете. "Ако не знаех точно какво е - че е компютърната програма, която изградихме наскоро - бих мислил, че е седемгодишно хлапе, което случайно разбира от физика", каза той за "Вашингтон пост".

"Жалко е, че въпреки дългия си ангажимент по тази тема (смята се, че Лемоан работи за "Гугъл" от седем години - бел. ред.) Блейк все пак избра постоянно да нарушава ясните политики на работодателя и сигурността на данните, които включват необходимостта от защита на информацията за продукта", заявява говорител на "Гугъл" в имейл, цитиран от "Ройтерс". В отделно изявление компанията посочва, че приема "много сериозно" разработката на изкуствен интелект и е посветена на "отговорната иновация".

LaMDA - Езиков модел за диалогови приложения - е изграден на базата на изследване на компанията, показало, че базираните на Transformer езикови модели, обучени да разговарят, могат да го правят, в общи линии, по всички теми.

И "Гугъл", и много авторитетни учени бързо отхвърлиха схващанията на Лемоан като погрешни и призоваха "никой да не мисли" сериозно, че е възможно такова приложение да има съзнание. За тях LaMDA е просто сложен алгоритъм, предназначен да генерира убедително звучащ човешки език.