„Хизбула” не очаква война с Израел

Еврейската държава засили военното си присъствие по северната граница

Свят
12:17 - 27 Юли 2020
1794
„Хизбула” не очаква война с Израел

Заместникът на лидера на ливанската групировка "Хизбула" увери, че е малко вероятно през следващите месеци да избухне война с Израел, въпреки че през последната седмица се покачи напрежението, информира "Ройтерс".

"Атмосферата не показва война...малко вероятно е атмосфера на война през следващите месеци", каза Шейх Наим Касем в интервю за телевизия al Mayadeen.

Напрежението се засили по границата на Израел със Сирия и Ливан, след като от "Хизбула" обявиха, че техен боец е убит при израелска атака край Дамаск миналата седмица.

След като бяха убити двама от "Хизбула" в Дамаск през август 2019 г., лидерът на групировката Хасан Насрала се закани да отговорят, ако Израел посмее да ликвидира още техни бойци в Сирия.

Оттогава израелската армия засили присъствието на северния фронт.

Израелски безпилотен самолет падна в Ливан по време на операция по границата, обяви говорител на израелската армия.

Еврейската държава засили атаките в Сирия през последните месеци. Според източници от западните разузнавателни служби тайната война е одобрена от Вашингтон, тъй като подкопава военната мощ на Иран в региона без да се предизвиква голяма ескалация.

"Хизбула" влезе в едномесечна война с Израел през 2006 г.

Касем подчерта, че няма промяна в плановете им и ще продължат да сдържат Израел.

По време на посещение във военна база до границата израелският военен министър Бени Ганц заяви, че Ливан и Сирия са отговорни за това, което се случва.

Ние не се опитваме да ескалираме ситуацията, но който иска да ни изпита, ще види много силна реакция, закани се той.

Израел технически е във война с Ливан и Сирия.

Последните дни еврейската държава засили военното си присъствие по северната граница. Според израелски медии това е в отговор на увеличената заплаха от "Хизбула".