„Икономическа полиция“ започва проверки в културните институции

Новини
13:07 - 03 Октомври 2024
1718
„Икономическа полиция“ започва проверки в културните институции

След разкриването на измамните схеми и източването на големи парични средства в културни институции "Икономическа полиция" е изискала от Министерството на културата документи, в които е описана структурата на самото министерство.

Чрез тях, както и чрез длъжностните характеристики, които също са сред изисканите документи, ще бъде проверено кой на кого е подчинен и всъщност кой на финала е одобрил разплащането на исканите от театрите средства, предава БНТ.

Окръжна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка и в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов".

Разследването е започнало след анализ на фактите от получен доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция.

По-рано покрай разследването на финансовите злоупотреби в „Театрално-музикален и филхармоничен център"в Разград и ареста на диригента Левон Манукян от пловдивската прокуратура съобщиха, че същата фирма се занимава с ТРЗ - труд и работна заплата/ и в смолянския театър.

Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 220 ал.1 от Наказателния кодекс - Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

Досъдебното производство е образувано на 26 септември. Разследването е възложено на разследващ инспектор при Комисия за противодействие на корупцията, като в момента е в начален етап.

От страна на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Смолян са дадени указания по хода на досъдебното производство и предстои да бъдат разпитани свидетели, събрани относими писмени доказателства и назначени експертизи. Към момента по делото няма лица, привлечени като обвиняеми.

По-рано бе съобщено, че във филхармонията в Разград са били назначени поне 41 лица, които не са започнали работа. Те са предоставили данните си на посредници, които също са сред обвиняемите.

В средата на месеца дружество, собственост на обвиняемия, е сключило договор с театъра за предоставяне на услуги, включително ТРЗ - труд и работна заплата, изготвяне на документи и тн. Същото дружество е предоставяло сходни услуги на Родопския драматичен театър в Смолян. Щетите са близо 1 млн. лева.

А председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев излезе с позиция след ареста на директора на филхармонията в Разград Левон Манукян, обвинен за длъжностно присвояване и пуснат под гаранция от 50 хиляди лева.

"В последните няколко дни се извърши посегателство върху културата. Това е едно много грозно петно върху целия ни сектор и най-вече върху хората, които работят в сценичните изкуства.

Осъзнавам, че явно не сме били достатъчно бдителни и може би не сме реагирали навреме при различни сигнали, които сме получавали, за да алармираме за пробив в системата", признава Мутафчиев и казва: „Силно се надявам в момента контролните органи в Министерството на културата, както и всички компетентни институции в държавата да си свършат работата и да осветлят обществото за случващото се. Пред нас се изправиха много проблеми, но и много въпроси".

„Отказвам да ни третират като престъпници, защото знам и съм убеден, че хората, които защитавам не са такива. Очаквам виновните да понесат отговорност!", се казва още в позицията му.