„Ислямска държава” окървавила Шри Ланка

Терористичната организация пое отговорност за атаките в неделя, които отнеха живота на поне 321 човека

Свят
14:18 - 23 Април 2019
1822
„Ислямска държава” окървавила Шри Ланка

„Ислямска държава” пое отговорност за нападенията в Шри Ланка в неделя навръх католическия Великден. При атаките загинаха най-малко 321 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Засега терористичната организация не е предоставила доказателства в подкрепа на твърдението си.

„Междувременно заместник-министърът на отбраната на Шри Ланка Руван Виджевардене съобщи, че първите резултати от разследването на атентатите в страната показват, че те са извършени като отмъщение за нападението срещу джамиите в Крайстчър.

Министърът обяви пред парламента на държавата, че две ислямистки организации в Шри Ланка, National Thowheed Jamath (Нешънъл Таухид Джамаат) и Jammiyathul Millathu Ibrahim, стоят зад нападенията, което е в противовес с твърденията на „Ислямска държава”.

„Първоначалните резултати от разследването разкриват, че това е отмъщение за атаката срещу джамиите в Нова Зеландия. Извършено е от National Thowheed Jamath (Нешънъл Таухид Джамаат) и Jammiyathul Millathu Ibrahim", каза той пред парламента.

Представители на властите в Шри Ланка разкриха, че единият от заподозрените започнал да публикува "екстремистко съдържание" в социалните мрежи малко след атаката в Нова Зеландия.

По-рано стана ясно, че 321 души са загинали при атаките, а около 500 са ранени. Сред загиналите има 38 чужденци. 40 души са задържани.