„Джурасик парк“: Гадини заръфаха къмпинг „Нестинарка“

Куриози
17:36 - 30 Юни 2022
4286
„Джурасик парк“: Гадини заръфаха къмпинг „Нестинарка“

Гадини като от „Джурасик парк“ нападнаха къпминг „Нестинарка“ край Царево - едно от най-известните места в Бургаска област сред къмпингарите и палаткуващите. Иначе приказното място се превърне в кошмарна почивка, а причината - неприятни водни гадинки.

С големи морски щипалки се сблъсква Симона Ненчовска и семейството й. Тя разказва, че от няколко дни са на почивка в къмпинг "Нестинарка", но още първата вечер забелязва, че детето й е с подутини големи около 2 до 5 см. На следващия ден още няколко деца изпищяват ухапани от нещо, пише glasnews.bg.

Тогава Симона се заглежда във водата и какво да види - "Джурасик парк". Големи морски щипалки и други водни гадини, които приличат на стоножки, но с цвят на оси... и са стотици, както на плиткото, така и по-навътре в морето.

"Друго семейство ни каза, че са отседнали в Китен, но са дошли тук именно, защото е пълно със същите гадини. Местните хора ми казаха, че тук винаги ги е имало, но не толкова много. Утре ще отидем до Арапя, после до Приморско, ще пътуваме километри, ако трябва, защото в противен случай ще гледаме морето само през басейна. Исках да споделя, в случай, че някой е в района и морето е нормално. И до Созопол ще пътуваме, нищо че е на 30 км. Стига да не е този ужас.", разказва Симона.

Да платиш първа линия хотел на плажа и да не смееш да влезеш в морето, а да стоиш само на хлорния басейн - е, такова чудо не й се беше случвало на Ненчовска.

"Ние до преди два дни бяхме на море. За съжаление всички плажове, на които бяхме имаха щипалки във водата... Посетихме Арапя, Нестинарка, Ахтопол, само мисля, че на къмпинг Делфин нямаше щипалки или поне не толкова много.", пише Милена под публикацията на Симона.

Всъщност морската щипалка (Idotea balthica) е животно от семейството на ракообразните. Този вид е истински сексуален терминатор и при подходящи условия се размножава с пълна сила. На определени места по Черноморието водата е направо почерняла от гадинките, които тормозят летовниците.