„Кадилак” показа първата си електричка (СНИМКИ)

Новини
14:21 - 07 Август 2020
2550
„Кадилак” показа първата си електричка (СНИМКИ)

„Кадилак” представи официално първия си електромобил. Луксозната марка, собственост на General Motors, трябваше да покаже електрическия SUV Lyriq доста по-рано през годината, но плановете бяха осуетени заради пандемията от коронавирус.

За момента Cadillac Lyriq е само прототип, като серийната версия се очаква на по-късен етап. С концепцията, от марката искат бъдещите клиенти да бъдат запознати с дизайна на модела, който при пускането на поточните линии ще бъде пределно сходен с показаното, предаде auto.offnews.bg.

Електрическият кросоувър е построен на нова платформа на GM, предназначена специално за задвижвани с батерии возила. Като споменаваме батерии, те ще са от новото поколение Ultium, различаващо се по химически състав и показатели от използваните към момента литиево-йонни клетки.

Масовото използване на алуминий в акумулаторите е намалило съдържанието на кобалт в тях с над две трети. Управлението на системата е вградено в модула на батериите, което според компанията намалява използваните кабели с цели 90%. Всички тези показатели са изключително важни за масовото производство на задвижващите клетки.

Капацитетът на батериите в Cadillac Lyriq е 100 kWh, което би трябвало да осигури пробег от над 480 км с едно зареждане. Самото зареждане може да става и на най-мощните зарядни станции, но времето за "пълнене" за момента не се съобщава.

Що се отнася до техническата част, от „Кадилак” заявяват, че Lyriq ще се предлага във версии със задно или с 4х4 задвижване. Очаква се в интериора да изобилства от качествени материали и лукс, а цената ще съответства на имиджа на марката на луксозен производител.