„Калас и Онасис” открива Новогодишния музикален фестивал в НДК

Спектакълът на Варненската опера е посветен на 100-годишнината от рождението на оперната прима

Култура
12:57 - 24 Ноември 2023
3878
„Калас и Онасис” открива Новогодишния музикален фестивал в НДК

Операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ пресъздава живота на Мария Калас и Аристотел Онасис, чийто фатален сблъсък за пръв път се представя на световната музикална сцена. На 13 декември продукцията на Варненската опера гостува на сцената на зала 1 на НДК като ще открие Новогодишния музикален фестивал.

В спектакъла като в древногръцка трагедия се редуват любовта, триумфът, тъгата, предателството и метаморфозите по пътя на божественото сопрано и арогантния милиардер.

Сюжетът започва с ранните им години, преминава през израстването на Мария Калас до най-великата певица на всички времена, срещата ѝ с Аристо, кулминацията на тяхната любов, трагичния край и разбитото ѝ сърце. На сцената присъстват Джаки Кенеди, принц Рение Монакски и дори Уинстън Чърчил.

В ролите на Калас и Онасис са Ева Перчемлиева и Мариос Андреу, които впечатляват и с поразителна визуална прилика с героите си. Яхтата на любовта им се носи в море от музикални стилове, а в хореографията на Анна Пампулова присъстват елементи от танго и традиционни гръцки танци.

Костюмите са на Ася Стоименова. Режисьорът Петко Бонев изважда най-дълбокото от образите на героите и казва, че двете основни роли „наистина са чудовищни“. Страцимир Павлов е диригент-постановчик на продукцията.

Композитор на спектакъла е Христос Папагеоргиу, който живее и твори в Ню Йорк. Той съчетава сиртаки, джаз, класически оперни арии и типично мюзикълно звучене. Развива сюжета и музиката на две нива – оперната сцена и извън нея.

Събитието е с участието на Балет и оркестър на Държавна опера – Варна и със специалното участие на оркестър и хор на Национална опера и балет на Албания.

"Калас и Онасис", чиято премиера бе през лятото на Летния театър във Варна, плени зрителите и предизвика бурни аплодисменти.

От любовта и страстта между магната и оперната прима пламва онази божествена искра, която извежда Мария Калас на самия връх на оперния Олимп. Но недостижимата и до днес оперна дива, най-великата певица на всички времена, изповядва, че „любовта е по-важна от всеки артистичен триумф“. На това свое верую тя остава вярна и в живота, и в смъртта.

За екипа на Държавна опера Варна световната премиера на мюзикъла „Калас и Онасис“ е интересно творческо предизвикателство, най-напред заради хибридния жанр, заложен в операта-мюзикъл от Христос Папагеоргиу.

„Певицата, която изпълнява ролята на Мария Калас, трябва да владее едновременно и двата стила на пеене – в операта и в мюзикъла. Когато действието се развива на оперната сцена, тя влиза изцяло в ролята на оперната икона Мария Калас, а в говорните диалози и когато сюжетът следва житейските обрати във връзката между Мария Калас и нейния любим, финансовия магнат Аристотел Онасис, тя звучи в бродуейски стил.

Аз обичам да съм новатор и комбинацията между оперно и мюзикълно пеене с традиционна гръцка музика и гръцки балади определено ме интригува“, споделя музикалният директор на продукцията, маестро Страцимир Павлов.

„Предизвикателство е и образът на Аристо Онасис, пълна противоположност на Мария Калас, най-богатият и арогантен тип по онова време. По-лесно може да се изиграе, но по-трудно е да се изпее. Тези две роли наистина са чудовищни“, допълва режисьорът Петко Бонев.

Новото издание на емблематичния Новогодишен музикален фестивал в Националния дворец на културата ще започне на 13 декември и ще продължи до 1 януари 2024 г. Както всяка година публиката ще може да избира измежду разнообразни събития, сред които опери, мюзикъли, класически, фолклорни и джаз концерти, детски събития, оперети, прожекции и др. По традиция в проявите участие ще вземат, както утвърдени имена, така и млади таланти.