„Каменица“ мина на зелено

Пивоварната откри първия етап от голям фотоволтаичен парк в Хасково - за 3 млн. лева

Новини
15:31 - 29 Септември 2023
2444
„Каменица“ мина на зелено

В Хасково официално беше открит първият завършен етап от изграждането на фотоволтаичен парк на една от големите пивоварни компании у нас - "Каменица" АД, част от групата на Molson Coors.

Соларният парк се простира на площ от над 13 000 кв. м и генерира близо 30% от необходимата за оперирането на пивоварната електроенергия, съобщиха от "Каменица" АД.

Новото съоръжение е последната най-голяма инвестиция на "Каменица" АД в посока устойчиво развитие - в размер на над 3 милиона лева, инвестирани през 2022 г. Това е и първият соларен парк в подобен мащаб в групата на Molson Coors на глобално ниво.

В следващите години предстои разширяване на площта на парка и увеличаване на генерираната електроенергия.

"Проектът по изграждане на соларния парк на територията на пивоварната ни в Хасково е част от стратегията ни за устойчиво развитие и е естествено продължение на усилията ни в посока прилагане на устойчиви бизнес решения, които имат добавена стойност не само за нашия бизнес, а и за околната среда и обществото като цяло", каза при откриването Владан Матич, изпълнителен директор на "Каменица" АД.

По думите му, "през последните години, компанията работи в посока закупуване само на зелена енергия, а с инвестицията в изграждане на собствен соларен парк с такъв мащаб,

ще допринесе за прехода към по-устойчива икономика в страната".

"В следващите години предвиждаме да бъдат инсталирани соларни панели на допълнителна площ от над 5000 кв. м, с което да потвърдим стремежа ни да бъдем лидери и водещи при въвеждането на устойчиви решения на българския бирен пазар", каза още Владан Матич.