„Каргил“ и „Витера“ напускат руския зърнен пазар

И двете компании са в топ 6 на износителите на руско зърно

Новини
12:42 - 30 Март 2023
1576
„Каргил“ и „Витера“ напускат руския зърнен пазар

Две от най-големите западни компании, опериращи на руския зърнен пазар, „Каргил“ (Cargill) и „Витера“ (Viterra) ще го напуснат в най-скоро време и ще предоставят контрола на износа на местни компании, съобщават световните агенции.

„Каргил“ ще спре от юли да изнася зърно, произведено от компанията в Русия, но ще продължи да купува товари от други фирми, „за да изхрани света“. Растящите проблеми и предизвикателства при износа на руско зърно са в основата на решението на компания, според агенция Блумбърг.

Компанията има дял в зърнените терминали в Новоросийск на Черно море и в  Ростов на Дон на едноименната река.

„Витера“, която е подразделение на „Гленкор“ (Glencore), скоро ще обяви решението си за излизане от руския зърнен пазар, според запознати източници. Очаква се компанията, която притежава 50 на сто от зърнения терминал в Таман, да излезе от Русия в края на настоящия земеделски сезон.

И двете компании са в топ 6 на износителите на руско зърно, посочва Блумбърг.

Руската земеделска продукция не попада под ударите на западните санкции, но износът й се усложнява от ограниченията, наложени на операциите на руски банки и държавни компании. Международните търговци на зърно освен това са под натиск от западните правителства да напускат руския пазар.