„Катаргейт“: Ще пуснат ли арестуваните евродепутати?

Политика
18:56 - 28 Февруари 2023
3470
„Катаргейт“: Ще пуснат ли арестуваните евродепутати?

Белгийски съдия ще прецени в петък дали евродепутатите Ева Кайли и Марк Тарабела да останат в затвора, след като бяха задържани по разследването "Катаргейт", съобщиха местни медии. Съдът днес изслуша защитниците на двамата обвиняеми.

Защитата на Кайли е поискала от съда тя да бъде освободена без условия или поне с електронна гривна за проследяване. Представителите на Тарабела са поискали също неговото освобождаване и са заявили, че обвиненията срещу него са "недоказуеми" и се дължат на показанията на корумпирано лице. Те са настояли, че с постоянното изтичане на данни от разследването в медиите е нарушена презумпцията за невинност на обвиняемите.

Медиите по-рано уточниха, че разследването за предполагаема корупция в Европейския парламент в полза на Катар и Мароко напредва заради показанията на бившия евродепутат Антонио Панцери, който стана свидетел на прокуратурата срещу обещание за наказание под пет години затвор.

Панцери също бе задържан и бе обвинен за ръководител на организирана престъпна група. Междувременно няколко от първоначално задържаните по случая бяха освободени.