„Кауфланд“ спестила около 1300 т въглеродни емисии през 2022 г. с рециклируеми щайги

Новини
14:56 - 12 Юли 2023
1959
„Кауфланд“ спестила около 1300 т въглеродни емисии през 2022 г. с рециклируеми щайги

С употребата на рециклируеми щайги за доставка на плодове и зеленчуци за многократна употреба вместо амбалаж за еднократна употреба, „Кауфланд България“ е спестила близо 1275 тона въглеродни емисии през 2022 г, съобщиха от ритейла.

От компанията посочват, че това е поредната ѝ стъпка за ограничаване на въздействието ѝ върху околната среда. Веригата хипермаркети продължава да използва за доставката на плодове и зеленчуци до своите магазини сгъваемите екосъобразни каси, които са произведени от водещия логистичен доставчик на опаковки за многократна употреба в европейската верига за доставка на пресни продукти – „Юро пул систем“ (Euro Pool System (EPS), допълват от там.

От ритейла посочват още, че за четвърта поредна година е получил „зелен“ сертификат от EPS за своите усилия в намаляването на въглеродния отпечатък. Размерът на спестените емисии е пресметнат чрез калкулатор за оценка на жизнения цикъл на германската фондация „Щифтунг Инициативе Мервег“ (SIM). От там допълват, че преди една година веригата е извършила 3 773 854 ротации на касите за многократна употреба, като според изчисленията емисиите на въглероден диоксид от една каса за многократна употреба се равняват на емисиите от една ротация на 50 до 100 еднократни щайги.

Рециклируемите каси заемат 86 на сто по-малко обем при обратния транспорт, а използването им намалява значително броя на пътуванията,

сочат от компанията. Според данни на SIM, касите на EPS за многократна употреба генерират 95 процента по-малко отпадъци в сравнение с еднократните опаковки, посочват от „Кауфланд“.