„Клетниците“ вдигнаха революция в Софийска опера, борейки се за един по-добър свят (СНИМКИ)

Култура
13:23 - 30 Юни 2021
6724
„Клетниците“ вдигнаха революция в Софийска опера, борейки се за един по-добър свят (СНИМКИ)

Най-играният мюзикъл на всички времена – „Клетниците“ се завърна на сцената на Софийска опера след година и половина прекъсване заради извънредните пандемични обстоятелства. В четири поредни вечери от 26 до 29 юни революционният дух на Франция превзе Операта, а героите от емблематичния роман на Виктор Юго издигнаха барикади, за да издигнат глас и да се борят срещу неправдата. Те развяха червените знамена на революцията, вярвайки, че може да бъде създадено общество, основано на социалната справедливост, в което хората няма да бъдат експлоатирани от тези, които притежават власт и пари.

Мюзикълът е създаден от Ален Бублил и Клод-Мишел Шьонберг, а в България той е поставен от режисьора Пламен Карталов под диригентството на руския маестро Игор Богданов. И артистите, и зрителите преживяват истински катарзис в продължение на над 3 часа. Усещането от спектакъла е разтърсващо, впечатляващо, много въздействащо и много, много емоционално.

Сложен мюзикъл, изпълнен с драматизъм и величие, а актьорите, които повече от година и половина мечтаеха да се завърнат с „Клетниците“ излъчваха уникална енергия. И през четирите вечери публиката изпълни голямата зала на Софийската опера, въпреки все още разрешените 50%, но бурните реакции и ръкопляскания на зрителите създадоха усещането, че залата е препълнена до краен предел.

„Клетниците“ - една вечна, многопластова епопея за моралните дилеми на човека, оживя още през 2019 г. и пожъна огромен успех. Режисьорът маестро Пламен Карталов преплита виртуозно кинетично действие и динамика: ловко сменящи се картини, контрастни епизоди, израстване в движение на характерите, взаимоотношение на лирически и драматически ракурси. 

„Убеден съм и вярвам, че постановката дава шанс на зрителя от всяка една възраст в залата като че ли сам и лично да участва в действието и да се идентифицира с емоциите си в сходни с тези на героите и събитията от сцената. И днес с пълна сила важат тези състояния в обстоятелства и поведение в живота ни“, споделя директорът на Софийска опера.

„Клетниците“ доказват, че за идеалите няма възраст, а малкият Гаврош в изпълнение на 9-годишния Владимир Илисавский и неговите братчета са примерът, който изпълва барикадата с очарование. Там онеправданите копнеят за свобода и братство, хвърлят се героично в боя и посрещат достойно смъртта. „Моите барикади са моите артисти. Този революционен размах, със сцените на барикадите, в един метафоричен план се отнася и за нашето съвремие - че младостта и огънят на революцията трябва да е във всяка една душа“, споделя акад. Карталов.

„Не е страшно да умреш, страшно е да не живееш“, казва главният герой Жан Валжан – каторжникът, осъден за кражба, който търси нов път в живота, извършвайки благородни постъпки и защитавайки онеправданите. В ролята е прекрасният актьор и певец Владимир Михайлов, който в образа на Жан Валжан разкрива цялата многопластовост на таланта си – и като психологически драматизъм и като визия.

Героят на Владо Михайлов изиграва както младия каторжник, така и вече помъдрелия и остарял Жан Валжан, като с бели коси актьорът е направо неузнаваем. Но във всичките превъплъщения на героя се чувства огромната енергия и творчески заряд на талантливия артист.

Негови достойни съперници на сцената са асовете в актьорството и музиката - актьорът Атанас Сребрев и поп и джаз певецът Орлин Павлов, които изпълняват ролята на полицейския инспектор Жавер – верен на закона полицай, който непрекъснато преследва Жан Валжан и му напомня, че той винаги ще бъде грешен. Но нещо се пречупва в суровата душа на героите на Атанас Сребрев и Орлин Павлов, защото инспектор Жавер изведнъж вижда в каторжника милосърдния и състрадателен човек, който има право да изкупи греховете си.

Зрителите стават свидетели на катарзиса на героите на фона на разтърсващите музикални изпълнения. Ярко и емоционално е превъплъщението на певицата Весела Делчева в ролята на бедната Фантин, която дава мило и драго да се грижи за своята малка Козет. Ролята на детето се изпълнява от прекрасните Анжелина Денчева и Ива Сомлева.

„За пръв път присъствам на такъв супермюзикъл и в момента съм още в един магичен унес от преживяното! Във вашата страна можете много да се гордеете, че сте в състояние при тези изолации напоследък да осъществите нещо толкова грандиозно и завладяващо в съвременното изкуство! Аз съм от Франция и бях изумена от така артистично изобразената действителност от едни стари времена, които сте представили с изключително съвременно звучене! Насладата ми от вълшебната музика и неземните гласове, които чухме тази вечер, не може да се опише!“, сподели след края на един от спектаклите Филипина от Франция.

Снимки: Светослав Николов-Чапи