„Клетниците“ триумфират в Софийската опера

Революционен патос, барикади, великолепни артисти и над 20 минутни аплаузи за най-гледания мюзикъл в света

Култура
15:00 - 09 Декември 2019
4605
„Клетниците“ триумфират в Софийската опера

Вече няколко дни не спира потокът от зрители в Софийската опера и балет за премиерните спектакли на най-известния мюзикъл в света - “Клетниците“ по музика на композитора Клод-Мишел Шьонберг и либрето на Ален Бублил. Триумфът му продължава четири десетилетия, а от 6 декември София се превръща в новата европейска дестинация за неговите почитатели.

След огромния успех на „Мамма Миа!“ първият ни оперен театър представя ново хитово заглавие и включва в репертоара си през този сезон най-популярния мюзикъл в света - „Клетниците“ създаден по едноименния роман на Виктор Юго.


Мащабната постановка е дело на режисьора Пламен Карталов, поставил най-успешните мюзикъли у нас, сред които „Цигуларят на покрива“, „Сънсет булевард“,  "Мамма Миа!“, „Фантомът на операта“. С нея той сбъдва мечта от 1987 г., когато за първи път взема правата от продуцента Камерън Макинтош, но липса на средства спират проекта. 32 години по-късно, българската премиера вече е факт.


На 6 и 7 декември в три представления (две вечерни и едно сутрешно) и пълни зали, софийската публика аплодира на крака повече от 20 минути великолепната игра и вокални изпълнения на актьора и музикант Влади Михайлов (Жан Валжан) и Богомил Спиров в същата роля, поп певеца Орлин Павлов и Атанас Сребрев в ролята на инспектор Жавер , джаз, поп и мюзикъл-певицата Весела Делчева (Фантин), актьора Николай Сотиров (Епископа), прекрасната млада и талантлива Ани Вутова (Козет), Деница Караславова като Епонин, Вениамин Димитров като Мариус.


Впечатляващо беше представянето на целия състав, сред които Мадам и Мосю Тенардие, изиграни от Юлиана Тодорова, Деница Шопова, Пламен Гранжан и Румен Григоров, както и на най-малките звезди на мюзикъла 8-годишните Антон Петров и Влади Илисавски в ролята на Гаврош, 10-годишната Анжелина Денчева и 9-годишната Ива Сомлева в ролята на малката Козет. Анжи и Ива влизат в ролята и на малката Епонин в различните спектакли.


Екзалтираната публика определя мюзикъла като „“Разтърсващ!“, „Силно въздействащ!“, „Емоционален!“, „Докосващ сърцата и душите!“, „Повдигащ духа!“, „Даващ надежда!...

Следващите представления на Клетницитев Софийската опера са на 8, 10, 11, 12, 13 декември 2019 г. от 11 ч. и 19 ч. и на 9, 10, 11, 12 януари 2020 г. от 19 часа и за ученици на 11 и 12 декември от 11ч.

За организирани посещения на ученици за сутрешните представления има преференциална цена от 15 лв.

Софийската опера и балет предлага и специален Новогодишен пакет за седем спектакъла на цена от 100 лв., който включва и мюзикъла „Клетниците“ .