„Кмет на годината": Градоначалникът на Стара Загора е големият победител

Oтличия бяха раздадени в различни категории за социален принос през изминалия мандат

Общество
20:57 - 19 Септември 2023
4936
„Кмет на годината": Градоначалникът на Стара Загора е големият победител

Кметовете на Стара Загора, Родопи и Сливница са отличени с наградата “Кмет на годината”. Близо 140 000 души участваха в онлайн гласуването в 11-ото издание на престижната класация. Традиционно в година на избори за местна власт оценката на хората обхваща изтеклите 4 години.

Голямата награда отиде в кметовете на Стара Загора - Живко Тодоров (за голяма община), на Родопи Павел Михайлов (за средна община) и на Сливница - Васко Стоилков (за малка община).

"Да си кмет на годината е много отговорна задача", посочи Живко Тодоров. Той апелира за фокус върху помощта за Община Царево след тежките природни бедствия в района. "Трагедията там наистина беше много голяма и трябва да сме съпричастни със своите колеги", заяви Тодоров.

Грамоти в категорията „Смарт сити” връчи Николай Андреев, изпълнителен директор на Vivacom България. Той отличи кметовете на Козлодуй, Червен бряг и Бургас за иновативни решения. Умният град подобрява живота на хората във всички аспекти - битов, транспортен, социален, развлекателен.

"Това, към което трябва да се стремим, е по-добър начин на живот и технологиите са тези, които ни помагат", посочи Андреев.

В тазгодишната надпревара за кмет на годината участваха 261 от 265 общини. Четири не бяха включени. Причината е, че кметовете им не са на власт пълен мандат, а това издание оценяваше цялото им управление - от 2019 г. до 2023 г.

Представителите на местната власт от цяла България споделиха за множеството трудности по време на последния мандат, но обещаха, че и занапред ще продължат да се стремят към стабилност и иновации в името на гражданите.