„Книги за смет“ завършва обиколката си из страната със „зелен“ празник в София

Култура
18:05 - 25 Септември 2023
1967
„Книги за смет“ завършва обиколката си из страната със „зелен“ празник в София

Есенната обиколка на най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“, достигна финалната права. 11-ото издание на инициативата ще завърши в София на 1-ви октомври.

Освен традиционната размяна на пластмасови отпадъци срещу нови книги, за събитието в София организаторите са подготвили разнообразие от съпътстващи инициативи - детска работилница с известната художничка Мила Лозанова за изработка на красиви фигури от ненужни пластмасови отпадъци; възможност за участие в световноизвестната игра „Климатична фреска", която ще напомни за важността на борбата срещу климатичните промени, както и в куиз „Нашата планета“ с награди за победителите.

В рамките на събитието ще има и фотографска изложба „Бъдещето на планетата“, която показва последиците от замърсяването по различни места по света и неотложната нужда от поддържане на чиста околна среда. Тази есен „Книги за смет“ мина през Бургас на 9 септември и в Пловдив на 10 септември, където участниците получаваха безплатна книга по избор срещу предадени за рециклиране пластмасови отпадъци. По същия регламент ще протече и финала на тазгодишното издание на „Книги за смет“ в София.

Всички събрани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото ѝ създаване. Събитията от тазгодишното издание на инициативата започнаха през април и май със събития в Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. В първия етап на кампанията бяха събрани над 5 тона пластмаса.