„Кока-Кола ХБК“ със загуба от 190 милиона евро заради изтеглянето от Русия

Гигантът в производството и бутилирането на безалкохолни напитки очаква финансови загуби от около 82 милиона евро през второто полугодие

Новини
16:50 - 11 Август 2022
2240
„Кока-Кола ХБК“ със загуба от 190 милиона евро заради изтеглянето от Русия

Американската компания за безалкохолни напитки „Кока-Кола ХБК“ (Coca-Cola HBC) съобщи, че е понесла еднократна загуба от 190 милиона евро (195 милиона долара) през първото полугодие, предаде Ройтерс.

Загубата е в резултат на разходи, свързани с руския ѝ бизнес, след като спря продажбата на напитките си в Русия през март след началото на войната в Украйна.

Гигантът за производство и бутилиране на безалкохолни напитки, който някога смяташе Русия за един от най-големите си пазари, също така очаква финансови загуби от около 82 милиона евро през второто полугодие, тъй като всичките ѝ запаси в страната са „почти изчерпани“, а производство или продажби на нейни напитки в Русия повече не се предвижда.

ХБК (HBC) е едно от многото бутилиращи подразделения на „Кока-Кола“ (The Coca-Cola Company) по света и притежава руските ѝ франчайзи за бутилиране и продажба на газираните напитки, произведени от американския гигант. „Кока-Кола“ притежава повече от 20-процентов дял в ХБК.

„Кока-Кола ХБК“, чиито акциите търгуват на Лондонската и Атинската борси, също така съобщи за спад на нетните печалби с 34 на сто или 153 милиона евро през първите шест месеца на годината. Според ревизираната оценка на компанията оперативните ѝ печалби през 2022 г. ще са в диапазона от 740 до 820 милиона евро.

В Русия компанията притежава заводи за производство на безалкохолни напитки и сокове, включително съоръжения в Москва и Московска област, Санкт Петербург и Нижни Новгород.