„Лукойл“ поема контрола над гигантско петролно находище

Предварителните оценки предполагат, че нефтеното поле "Ериду" в Ирак съдържа 7-10 милиарда барела резерви

Новини
17:29 - 04 Декември 2023
100660
„Лукойл“ поема контрола над гигантско петролно находище

Русия поема контрола над най-голямото петролно находище в Ирак от 20 години насам.

Предварителните оценки предполагат, че петролното поле "Ериду" в Ирак съдържа между 7-10 милиарда барела резерви. Високопоставени източници от руската петролна индустрия, с които OilPrice.com разговаря ексклузивно миналата седмица, казаха, че истинската цифра може да е с 50% повече.

И при двата случая находището "Ериду" - част от района за проучване и развитие на "Блок 10" на Ирак -

е най-голямото петролно находище в Ирак през последните 20 години

и Русия иска да контролира всичко, заедно с главния си геополитически съюзник Китай.

Това съответства с целта на Москва и Пекин да държат Запада извън енергийните сделки в Ирак, за да задържат Багдад по-близо до новата ос Иран-Саудитска Арабия и да "прекратят (западната) хегемония в Близкия изток, (която) ще стане решаваща глава в окончателната гибел на Запада", пише OilPrice.com.

Миналата седмица Министерството на петрола на Ирак одобри "Инпекс" - най-голямата петролна компания на ключовия съюзник на САЩ - Япония - да продаде на "Лукойл" своя дял от 40% в района на "Блок 10", който съдържа огромното откритие на "Ериду".

С това решение пътят на руската компания остава свободен да поеме пълен контрол над цялата богата на петрол област.

Припомняме, че "Лукойл" притежаваше 60% от целия "Блок 10", а останалата част се държеше от японската фирма. През март Държавната иракска петролна компания Dhi Qar (DQOC) официално одобри разработването на резервите на "Блок 10", включително за цялото находище "Ериду".

"Блок 10" се намира в югоизточната част на Ирак, приблизително на 120 км западно от ключовия маршрут за износ на петрол от Басра и точно на юг от огромните нефтени полета в и около Насирия. Договорът за "Блок 10", възложен на "Лукойл" и "Инпекс" през 2012 г. в четвъртия лицензионен кръг на Ирак, дава относително високо възнаграждение за барел от 5,99 щатски долара, въпреки че в този момент огромното находище "Ериду" не е било открито.

През 2021 г., след някои предварителни тестове, Министерството на петрола на Ирак заяви, че

очаква пиково производство от минимум 250 000 барела на ден (bpd) от "Ериду".

Високопоставени руски източници от петролната индустрия, с които OilPrice.com разговаря ексклузивно последно седмица, вярват, че пиковият добив може да бъде с поне 100 000 барела на ден по-висок, в зависимост от това дали новите оценки на резервите са правилни, въпреки че като се имат предвид забавяния в развитието от 2021 г., датата, на която това ще бъде постигнато, сега е към края на 2029 г.