„Магичните гъби” лекуват депресия?

Здраве
21:56 - 29 Април 2021
4230
„Магичните гъби” лекуват депресия?

Ефектът на „магичните” гъби върху психиката е описан преди повече от  век. Те съдържат органичното вещество псилоцибин.

То е ароматен въглеводород, дериват на индолите, подобен по структура на ЛСД. По своя ефект е халюциноген. Действието на псилоцибина е описано от Карлос Кастанеда в романите му с главен герой Дон Хуан.

Приемайки субстанцията от няколко гъби, героят получава ярки цветни халюцинации,усилени усещания, в началото говорна активност, по-късно вцепенение, леко помрачение на съзнанието и тотална дереализация.

Поради този ефект псилоцибинът преди години е използван  като средство за разпит на затворници и криминални с цел улесняване на самопризнания.

Съвременно проучване има за цел да установи могат ли „магичните” гъби да лекуват депресия. Известен е стимулиращият серотониновата секреция ефект на псилоцибин. На тази основа се търси антидепресантен ефект, подобен на този при Селективните Инхибитори на Серотониновия Транспорт.

От проведените наблюдения се отчита сравнително слаб антидепресивен ефект и повече странични симптоми, свързани с токсичния ефект на алкалоида върху нервните клетки.

Наблюдавани са силно главоболие, гадене и повръщане, световъртеж и силна чувствителност към шум и светлина. Тези съпътстващи „терапията” симптоми правят псилоцибина „негоден” за употреба при депресивни състояния.

Негативният ефект от „магическите гъби”се засилва, когато дефицитът на серотонин е минимален. Тогава се провокира серотонинов синдром -свръхколичество на серотонин, което е опасно за живота състояние.

От блога на психиатъра д-р Веселин Герев