„Майката” на Хари Потър обвинена в антисемитизъм

Актуални новини
11:31 - 06 Януари 2022
3115
„Майката” на Хари Потър обвинена в антисемитизъм

Дж. К. Роулинг – авторка на поредицата „Хари Потър“, беше обвинена в антисемитизъм от комедианта Джон Стюарт. Причина за това са образите на героите, които управляват банката „Гринготс“.

Това не е първият път, в който Роулинг е била център на скандал след нейни изказвания. Коментарите ѝ по отношение на транссексуалните жени получиха също негативен отзвук.

Джон Стюарт заяви, че определя образите в „Хари Потър и философският камък“ като антисемитски и изрази учудването си, че на зрителите това не им е направило впечатление, съобщи Mirror. Комедиантът изказа загриженост от сцените в магическата банка, управлявана от гоблини, в своя подкаст.

Според него гоблините в Гринготс приличат на  евреи от антисемитска карикатура. Стюарт обясни, че когато е видял кадрите от филма, е предположил, че ще има някакъв отзвук, но това така и не се е случило.

Роулинг беше представена само в архивни клипове в тазгодишния юбилей на „Хари Потър“, по случай който част от актьорския състав се събра. След екранизацията на книгите ѝ, британската писателка се превърна в доста противоречива личност заради изказванията си по теми, свързани с половата идентичност. Критика получи включително и от звездите във филмите за Хари Потър - Даниел Радклиф и Ема Уотсън, които играят ролите на Хари и Хърмаяни.

Някои знаменитости все пак я подкрепят, например бившата звезда на „Добро утро, Великобритания“ – Пиърс Морган. По негови думи, звездите от „Хари Потър“ са неблагодарни към Дж. К. Роулинг, защото точно тя ги е превърнала в това, което са сега – богати и успешни.

Въпреки негативните коментари на Джон Стюарт за Роулинг, тя получи защитата на еврейски организации. Директорът по политика на еврейската организация Community Security Trust – Дейв Рич, каза пред MailOnline, че Дж. К. Роулинг е получавала подкрепа от еврейската общност през годините за позицията си срещу антисемитизма, и не си представя, че тя може да ползва антисемитски карикатури, за да изобразява гоблините в „Гринготс“.

Комедиантът Дейвид Бадиъл също се изказа по темата, като заяви, че гоблините в „Хари Потър“ не трябва да бъдат толкова повърхностно разглеждани, а трябва хората да вникнат в по-дълбокия културен смисъл, оформил се през вековете.