„Майкрософт” спира поддръжката на Уиндоус 7

Промените ще засегнат стотици милиони хора – няма да получават ъпдейти и актуализации за сигурността

Новини
12:59 - 17 Януари 2020
2544
„Майкрософт” спира поддръжката на Уиндоус 7

„Майкрософт” вече няма да поддържа 11-годишната операционна система Уиндоус 7. За потребителите това означава, че компанията ще спре да предоставя ъпдейти и актуализации за сигурността на операционната система.

Промените ще засегнат стотици милиони хора, тъй като повече от една трета от компютрите използват Уиндоус 7, според NetMarketShare.

Това е малко по-малък брой от потребителите на Уиндоус 10, най-популярната операционна система за компютри в момента, която се използва на около половината от личните компютри в света. Уиндоус 10 се използва на 900 милиона устройства, според последните данни на „Майкрософт”.

Компанията заяви, че потребителите на Уиндоус 7 все още могат да използват компютрите си след вторник, но предупреди, че ще бъдат изложени на „по-голям риск от вируси и злонамерен софтуер“.

„Майкрософт” насърчава хората да надстроят до Уиндоус 10 за 139 долара или да купят ново устройство, работещо под Уиндоус 10, ако компютърът им е на повече от три години. Преди това тя предлагаше безплатен ъпгрейд от Уиндоус 7 до Уиндоус 10, когато пусна най-новата си операционна система преди повече от четири години.

Подобно на другите производители на операционни системи, „Майкрософт” редовно прекратява поддръжката на своя остарял софтуер. Тя спря да поддържа Уиндоус 8 през 2016 г. и Уиндоус XP през 2014 г.

Уиндоус 10 стартира през 2015 г. и се различава коренно от Уиндоус 8, включително нов и преработен външен вид, възможност за използване на гласовия асистент Cortana и подобрени функции за защита.