„Макдоналдс“ в Швейцария започна да приема криптовалути

Експериментът е част от програмата на град Лугано за въвеждане на цифровите активи като разплащателно средство

Новини
14:21 - 05 Октомври 2022
1675
„Макдоналдс“ в Швейцария започна да приема криптовалути

Мултинационалната верига за бързо хранене McDonald's започна да приема биткойни като платежно средство. Засега обаче това се случва само в град Лугано, който се намира близо до италианската граница в Швейцария и има 63 000 жители.

Този начин на плащане е одобрен от компанията като вид експеримент.

Bitcoin Magazine публикува кратко видео онлайн, в което се показва процесът на поръчка на храна и плащане чрез мобилно приложение с криптовалута. Във видеото се вижда логото на Tether - друг цифров актив. Това не е изненадващо, тъй като по-рано тази година

местните власти обявиха намерението си да направят биткойн, Tether и LVGA законно платежно средство в града.

През март тази година властите на град Лугано подписаха меморандум за разбирателство с Tether Operations Limited, с което поставиха началото на така наречения "План Б". В неговите рамки компанията създаде два фонда. Първият е инвестиционен фонд от 106 млн. долара за стартиращи предприятия в областта на криптовалутите, а вторият е фонд от 3 млн. долара за насърчаване на магазините и предприятията в града да приемат плащания в криптовалути.

В рамките на този проект жителите на Лугано ще могат да плащат данъци с криптовалута, както и да плащат с цифрови активи за талони за паркиране, комунални услуги, такси за обучение и др.

Очаква се повече от 200 магазина и предприятия в района да започнат да приемат плащания с криптовалута като средство за плащане на техните стоки и услуги.