„Мета“ ще пази децата от изнудване с интимни снимки

Дигитален филтър ще бъде въведен в „Инстаграм“

Новини
15:35 - 11 Април 2024
2624
„Мета“ ще пази децата от изнудване с интимни снимки

Meta обяви, че въвежда нова функции в социалната си мрежа Instagram, чиято цел е да бъдат защитени потребителите ѝ, най-вече младите хора, от изнудване чрез интимни снимки, пише ДПА.

Компанията потвърди, че е започнала да тества дигитален "филтър за снимки с интимно съдържание" в Instagram. Той е вграден в платформата за персонализирани съобщения "Direct Messages", известна още като DMs.

Дигиталният филтър ще бъде постоянно активен в профилите на потребителите, които са на възраст под 18 години. Той автоматично

ще замъглява снимките, изпратени до тях, за които системата "установи", че са с интимен характер.

Това ще осигури по-голяма защита за потребителите, които не желаят да получават подобни снимки, посочва Meta. 

Ако ги получат обаче, то системата ще им изпрати съобщение, че не са длъжни да ги "отварят" или да отговарят на този, който им ги изпраща. Те ще могат да го блокират, за да не може да се свързва повече с тях чрез "Direct Messages" и ще имат възможност да го докладват на администраторите на социалната мрежа. 

От своя страна тези, които изпращат снимки с интимен характер, ще получават съобщения да бъдат внимателни, тъй като разпространяват неподходящо и потенциално вредно съдържание. Ще им бъде дадена възможност да блокират изпращането на спорните снимки. Това обаче ще става, само ако са включили дигиталния "филтър за снимки с интимно съдържание".

Освен Instagram, Meta притежава и социалните мрежи Facebook и Threads.