„Метро” отказа да бъде придобита за 5,8 милиарда евро

Управителният съвет препоръчва инвеститорите да не приемат направената оферта от чешки милиардер

Новини
17:03 - 24 Юли 2019
2184
„Метро” отказа да бъде придобита за 5,8 милиарда евро

Ръководството на германската търговска верига „Метро” призовава акционерите си да не приемат предложението за придобиване от компанията EP Global Commerce. Последната е собственост на чешки и словашки инвеститори, които предлагат 5,8 милиарда евро, за да придобият групата, информира Money.bg.

От EP Global Commerce, зад която стоят чешкият милиардер Даниел Кретински и словашкият му партньор Патрик Ткач, настояват че предложението им е "уникална възможност" за акционерите на „Метро”, която се намира в затруднено финансово положение.

Въпреки това от управителния и от надзорния съвет на „Метро” препоръчват техните инвеститори да не приемат направената оферта, съобщава „Ройтерс”.

"Считаме, че цената, предложена от EP Global Commerce, не отговаря на изискванията ни, тъй като тя подценява значително „Метро” и дори след преразглеждане на предложените условия по сделката препоръчваме на нашите акционери да се приемат офертата", посочва главният изпълнителен директор на веригата Олаф Коч в официално становище.

След излизането на новината акциите на групата поевтиняха с 0,7% до 15,41 евро.

През юни стана ясно, че Даниел Кретински, който е сред най-големите акционери в германската група, е заявил план да закупи между 25 и 35% от акциите й пред германската антимонополна комисия.

Според законодателството в европейската страна, ако той премине прага от 30%, е задължен да отправи предложение за изкупуване и на останалите акции.

„Метро” има 760 магазина в 25 страни в Европа и Азия.