„Милосърдието на Тит“ от Моцарт оживява в естествения декор на Античния театър

Последната опера на австрийския гений се изпълнява рядко поради необичайния сюжет и музикалните предизвикателства към изпълнителите

Култура
13:31 - 14 Юли 2023
2416
„Милосърдието на Тит“ от Моцарт оживява в естествения декор на Античния театър

OPERA OPEN представя премиера на „Милосърдието на Тит“ от Моцарт на Античния театър на 15 юли. Последната опера на Моцарт е рядко изпълнявано произведение поради необичайния сюжет и музикалните предизвикателства към изпълнителите. В България операта е поставяна само веднъж. Върху нелесната задача творят диригентът Диан Чобанов, режисьорът Вера Немирова, художникът Юлиян Табаков и Драгомир Йосифов - диригент на хора и акомпанимент на речитативите. 

Mоцарт приема да композира „Милосърдието на Тит“ за коронацията в Прага на Леополд II, император на Свещената Римска империя, като крал на Бохемия. Либретото е пo прочута опера сериa (сериозна опера) от Пиетро Метастазио, която по това време е използвана близо 40 пъти от други композитори.

Сюжетът се развива в Древен Рим – на Капитолия и в Колизеума, и сцената на Античния театър в Пловдив служи за естествен декор. Художникът Юлиян Табаков подчертава мястото на действието, но го превръща в една съвсем съвременна локация с препратка към античността.

Темата на постановката е властта и самотата. В центъра на „Милосърдието на Тит“ стои владетел, който не може да се определи – раздвоен между дълга и любовта.

„Тит е един от най-големите военнолюбци в историята, той е този римски владетел, който е разрушил Йерусалим дотам, че е останала само Стената на плача. Когато се прибира след тази жестока война в Рим решава да се промени и да бъде добродетел, милосърден, но това не става с вълшебна пръчка и по-скоро се превръща в диктатура на доброто.

Той се чувства комфортно, но не забелязва, че вкарва всички останали в катастрофа. Всички герои са съдбовно свързани един с друг, много трудно някой може да се освободи от тази зависимост,“ споделя Вера Немирова, която е поставяла операта и в Люцерн преди 10 години.

Музикално „Милосърдието на Тит“ се извайва от виенския възпитаник маестро Диан Чобанов и диригента на хора Драгомир Йосифов.

Ограничените речитативи, магическата музика с възхитителни хуманистични арии и дълбоко вълнуващи ансамбли превъщат произведението в още един от шедьоврите на Моцарт.

Партията на Тит се изпълнява от тенора Георги Султанов, а за Сесто е поканен американският контратенор със стремителна кариера Рей Шене, който създава много автентичен образ, с изключителна музикалност и професионализъм.

Останалите роли се изпълняват от Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Вероника Дженсен и Виктор Кръстанов. Концерт майстор е Балаш Шварц.

Билети за „Милосърдието на Тит“ се продават на касите на Операта, в мрежата на Ивентим и онлайн в eventim.bg и grabo.bg.

OPERA OPEN e част от проргама „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.