„Мирише ужасно“ : 200 семейства нямат достъп до дома си заради ремонт на булевард в Пловдив

Освен че са блокирани, жителите на квартала се оплакват от непоносима миризма на фекалии и огромно запрашаване

Топ
10:08 - 12 Август 2024
1776
„Мирише ужасно“: 200 семейства нямат достъп до дома си заради ремонт на булевард в Пловдив

Недоволство в Пловдив заради ремонта на ключов булевард, започнал преди две години. От две седмици строителят е изоставил обекта и е блокирал достъпа до дома на стотици живеещи в района. 

Бул. „Александър Стамболийски“ в район „Южен“ е разкопан от октомври 2022 г. Оттогава над 200 семейства и 300 автомобила се оказват заложници на този ремонт.

Освен че са блокирани, жителите на квартала се оплакват от непоносима миризма на фекалии и огромно запрашаване. Често те нямат вода под цял ден.

„Почти няма придвижване. Ако не бяха отворили бариерата на частния паркинг, няма откъде да се излезе. Абсолютно невъзможно е. Детската градина е тук, всеки ден тук има по 100 деца, които се движат в миризма на фекалии, мирише ужасно“, разказа един от потърпевшите.

„Нека да дойде лабораторията, която измерва прахови частици и ще видим дали децата не дишат този прахоляк. Вкъщи съпругата ми чисти апартамента и само след три часа е абсолютно същото“, допълни друг жител на квартала. 

По думите на хората не се извършват никакви строителни дейности от повече от две седмици. 

„Не са идвали от две седмици. Запечатаха обекта и си тръгнаха. В момента сме на милостта на собственика на паркинга, за да можем да излизаме. Ако той реши да сложи бариерата и да затвори паркинга, ние нямаме изход и ставаме заложници“, каза един от живеещите в района.

Мащабният ремонт е по подмяна на водопроводната мрежа и изграждане на чисто нова канализация. От фирмата казаха, че са имали технологично забавяне.

„Възникна проблем и имахме нужда от проектантско решение. Още днес на обекта ще пристигне екип, който ще реши проблема с миризмата, която се носи из квартала. А като цяло тече организация и още от днес ще започнем да мобилизираме хора и механизация, за да продължим работата“, каза Катерина Башева, представител на фирмата консорциум.

„Участъкът по план трябва да бъде завършен до края на годината. Осъществяваме ежедневен контрол. От нашето дружество има екип, който постоянно следи технологичния и строителен процес и подпомагаме строителя в проблемни зони, но дружеството е изпълнило всички ангажименти към строителя“, каза Йордан Чемишев от ВиК-Пловдив, които са възложители на проекта.

Жителите на квартала са готови на нови протести, а от общината казаха, че ще последва отговор.

 „Доста безхаберно отношение от страна на фирмата изпълнител. Още следващия път, когато дойдат да поискат разрешение за нов етап. Условията ще бъдат доста по-различни така, че да можем по-бързо да изкараме южния колектор от район „Южен“, защото той минава през три улици – две от тях едни от най-натоварените булеварди, и създава неудобство“, коментира кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев.

Към момента санкции може да наложат само ВиК, каза той.