„Младост” настръхна от нов строеж

Инвеститорът обвини Йорданка Фандъкова, че "под политически натиск и предстоящите местни избори" спряла работата

Общество
19:43 - 29 Юни 2019
3860
„Младост” настръхна от нов строеж

Столичният квартал „Младост“ настръхна от поредния план за нов строеж. За пореден път се стигна до сблъсък между живеещите в съседство хора и собственика на терена, пише „Дневник”.

Инвеститорът дори обвини столичния кмет Йорданка Фандъкова, че "под политически натиск и предстоящите местни избори" е спряла документите, с които строежът е щял да бъде реализиран. Според съобщението на фирмата-строител фирма "Джи Ти Строй" ЕООД на днешна среща с протестиращите граждани е било достигнато до единно становище да се поиска от Фандъкова лично да даде решение на проблема.

По-късно протестиращите граждани изпратиха пък съобщение, в което определиха действията на строителя да огради имота като "явна демонстрация за незачитане на Столичния общински съвет и тяхното вече прието решение да бъде спрян строежа".

Става дума за имот в непоследствена близост до изхода на метростанция "Младост 1", точно в края на бул. "Йерусалим". Фирмата днес постави ограда на парцела с табели "Частна собственост", което събра протестиращи граждани.

Според фирмата-собственик, теренът е попадал в изменение на плана на квартала, с което се е предвиждало свързването на бул. "Йерусалим" със съседният, стоящ перпендикулярно - бул. "Андрей Сахаров". Сега двата са свързани с малка уличка и два светофара. Изменението предвиждало 476 кв.м. от частния терен да бъдат отчуждени, за да се изгради нова по-широка връзка между булевардите. На останалата част от имота обаче се предвиждало изграждането на търговска сграда, съобщава инвеститорът.

Миналата седмица обаче Столичният общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова е спрял изменението. Което според "Джи Ти Строй" е станало "под политически натиск и предстоящите местни избори".

"Гражданите обсъдиха ситуацията със собственика Гергана Симова и заедно стигнаха до съгласие да поискат решение на проблема от кмета Йорданка Фандъкова", се казва в съобщението.

В момента на незастроеният парцел пред блок 73 има тревна площ и ниска растителност. Според твърденията на собственика обаче този терен никога не е бил предназначен за озеленяване. "Изключително сме възмутени от опита да се представи наложеното от Столична община решение за новата улична регулация като инициатива на "Джи Ти-Строй" ЕООД, както и от неумелия и безкруполен опит да бъдем противопоставени на гражданите, живущи в блок 73 с неверни твърдения, че от имот за озеленяване нашият имот щял да бъде застроен с 12 етажен хотел", се казва в съобщението.

Собственикът отбелязва, че от години общината възнамерява да направи връзката между двата булеварда, като частично изземе площ от частния имот. "Приехме да съдействаме, като никога не сме допускали, че може по такъв груб и популистки начин да се нарушава законът в Република България, превръщайки тази инициатива в 5-годишна сага на неспазване на законоустановени срокове", се казва в съобщението. И се отбелязва, че в момента се е стигнало до "патовата ситуация, с която да обясним, че сме потърпевши като протестиращите граждани".

Инвеститорът пита защо "Столична община лъже за статута на имота при положение, че никога не е бил за озеляване?" и "Как Столична община се разпорежда с частен имот?"

"Ние живущите категорично не приемаме този израз на подигравка с гражданите и институциите и опити чрез сила да се бранят позиции в ущърб на хората. Заграждайки имота, се преустановява лесния достъп до метростанция Младост 1, което възпрепятства особено много майки с колички, възрастни хора и хора със затруднено придвижване", обявиха протестиращите. Те искат да се запази зелената площ като се обезщетят собствениците на друго място и теренът стане общински с отреждане за озеленяване.