„Моцарт се забавлява с Бродуей“ във Варна

Режисьорът Цвета Христофору следва принципа на Петър Дънов „изкуството да повдига хората“

Култура
14:31 - 08 Август 2022
2776
„Моцарт се забавлява с Бродуей“ във Варна

Музикалният спектакъл „Моцарт се забавлява с Бродуей“ ще бъде показан на 9 август от 21:00 ч. на Лятната сцена зад театъра във Варна. Той е дело на варненката Цвета Христофору, която включва в него арии и дуети от оперите „Така правят всички“ и „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт и фрагменти от мюзикълите „Фантомът на операта“, „Моята прекрасна лейди“, „Уестсайдска история“ и др., съобщават от Театрално-музикален продуцентски център - Варна. 

Цвета Христофору следва принципа на Петър Дънов „изкуството да повдига хората“ и го поднася във форма, която да приобщава по-лесно съвременната публика. Тя е завършила оперно пеене и музикално-сценична режисура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, гостувала е в „Отело“ на Братиславската опера и в "Хофманови разкази" на Пражката опера.

В Кипър основава Детско-юношески музикален театър и нейни възпитаници следват в престижни висши музикални институти по света. Създател е и на Кипърската оперна организация, на която е директор от 2008 г. Започва да развива идеите си с тематични концерти, съдържащи познати арии и канцонети, включени в интересни сценарии и установява, че е забавно. Отбелязва обаче, че за да се направи спектакъл като „Моцарт се забавлява с Бродуей“, се изискват дълбоки познания за творчеството на композитора и за мюзикълите. Помогнал ѝ е много опитът като вокален педагог в музикално-театралната организация "Диастаси" в Кипър. 

Спектакълът подчертава Моцартовата универсалност и приемственост в съвременната театрална музика, казва режисьорката. Също като в неговите опери има интрига, любовни копнежи, поучителна развръзка, радост от живота, мъка от загубеното щастие. Сценарият е писан за точно определени певци с техните гласови и артистични възможности.

Солисти са сопраното Мария Павлова, тенорът Пламен Райков, баритонът Иво Йорданов и сопраното Андриана Йорданова, която се включва последните дни в проекта, вместо заболялата Радинела Василева. Акомпаниментът на пиано е от Жанета Бенун и Стефан Бояджиев, който освен това пее и олицетворява Моцарт.