„Музикаутор“ регистрира поредна година на рекордни приходи - близо 13 млн. лева

Сумата за чужда музика е над пет пъти по-висока от тази за български репертоар

Новини
12:25 - 30 Март 2023
1127
„Музикаутор“ регистрира поредна година на рекордни приходи - близо 13 млн. лева

През 2022 г. организацията на композитори и автори „Музикаутор“ регистрира поредна година на рекордни приходи в размер на близо 13 млн. лева.

Сумата, събрана за възнаграждения на авторите на музика и музикалните издатели, е над 33% по-висока от приходите през 2021 г.

Това става ясно от годишния отчет на „Музикаутор“ за 2022 г., приет от Общото събрание на организацията, съобщи Bulgaria ON AIR.

Като организация за колективно управление на права „Музикаутор“ събира авторски възнаграждения за използването на музика от телевизии, радиа, кабелни оператори, дигитални платформи и сайтове, хотели, заведения, организатори на концерти и други събития с музика и други.

„Генерираните от „Музикаутор“ приходи през 2022 г. са безпрецедентни

и показват съществената роля на музиката за различните бизнес модели, заради което те следва да уреждат правата за нея", каза по време на представянето на отчета изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

Събраните авторски възнаграждения след това се разпределят по индивидуални партиди на автори, както и към музикални издатели и чуждестранни дружества. В документа се посочва, че през 2022 г. организацията е разпределила близо 10 млн. лева, като сумата за чужда музика е над пет пъти по-висока от тази за български репертоар. „Музикаутор“ отдавна отчита тази все по-задълбочаваща се тенденция. Тя се дължи на факта, че

на територията на България използването на чуждестранен репертоар е много по-голямо от това на българска музика", обясни Иван Димитров.

Въпреки това „Музикаутор“ предприема политики в подкрепа на българското творчество. Част от тях е подпомагането на индивидуални проекти на български творци чрез Културния фонд на организацията. През 2022 г. бяха отпуснати грантове между 1000 и 4000 лева на близо 100 млади и утвърдени автори в популярната, класическата и музиката на фолклорна основа. Откакто започна да функционира през 2011 г. досега Културният фонд на „Музикаутор“ е реализирал девет сесии, в които е подкрепил повече от 600 проекта на обща стойност близо 1 900 000 лв.