„Неуточнен“ вирус покосява кандидати за шефове на съдилища

Новини
11:45 - 04 Юли 2024
2013
„Неуточнен“ вирус покосява кандидати за шефове на съдилища

„Неуточнен“ вирус покосява кандидати за председатели на съдилища – три поредни избора бяха отложени от Съдийската колегия, защото в последния момент един от участниците в процедурата представя болничен лист с диагноза „вирусна инфекция – неуточнена“. Препоръчва се домашно лечение за четири-пет дни.

За 18 юни т.г. колегията беше насрочила избор на председател на окръжния съд в Хасково. Кандидатите са двама – зам.-шефката на съда Милена Дечева и Иван Маринов от районния съд в града.

В началото на заседанието обаче беше докладвано, че предния ден във ВСС е постъпила молба от Маринов за отлагане на избора, към която е бил приложен болничен лист с диагноза „вирусна инфекция – неуточнена“. Лекарят препоръчвал домашно лечение от 17 до 21 юни.

Другият кандидат – Милена Дечева беше пристигнала от Хасково в София за изслушването.

По този повод Атанаска Дишева тогава коментира: „Съжалявам, че трябва да го заявя и ще приема обвинението, че се уповавам на усещания, но ще го кажа. Имам усещането, че целта е конкурсът да не приключи преди лятната ваканция. С днешното отлагане това очевидно ще бъде постигнато като резултат. Правя това изказване, за да апелирам към този участник и другия, разбира се, в тази конкретна процедура, и по принцип към участниците в процедури за избор на административни ръководители и други случаи, в които изслушваме съдии, да избягват злоупотреба с правото на отлагане поради болестно състояние, например, или поради други обстоятелства“.

Тя все пак се извини на Иван Маринов, ако действително е болен от вирусна инфекция. Но отлагането води и до това другият кандидат да се явява няколко пъти, все без резултат, съдиите и обществеността в съответния град да чакат избора на новия председател, а съдът да продължава да бъде ръководен от изпълняващ функциите за неопределен период от време. „Ние обаче имаме болничен лист за вирусната му инфекция“, заключи Дишева.

И така, изборът за председател на окръжния съд в Хасково беше отложен за 16 юли.

Следващия вторник, на 25 юни, колегията трябваше да избере ръководител на окръжния съд в Пазарджик. Кандидатите също са двама – зам.-шефът на съда Александър Александров и Красимир Комсалов, съдия от този съд.

Но ден по-рано Красимир Комсалов внесе молба с искане за отлагане на избора, към която имаше болничен лист с диагноза… „вирусна инфекция – неуточнена“.

Дишева отново повтори съмненията си, като заяви, че няма друг вариант, освен да подкрепи отлагане на изслушването. То ще се състои на 17 септември.

Александър Александров беше уведомен лично, тъй като беше в сградата на ВСС. А Комсалов – по телефона.

След още една седмица – на 2 юли, Съдийската колегия трябваше да избере председател на Софийския военен съд. Тук кандидатите са трима – досегашният ръководител Мадлен Димитрова-Гебрева, военният следовател Христо Христов и шефът на районния съд в Ботевград Недко Петров.

Но на 1 юли във ВСС е постъпила молба за отлагане на избора от Недко Петров, който прилага болничен лист с диагноза… „вирусна инфекция – неуточнена“. Предписва отпуск по болест от 1 до 5 юли.

Атанаска Дишева само отбеляза, че кандидатите им са много болнави.

И този избор беше отложен – за 24 септември.

Мадлен Димитрова-Гебрева и Христо Христо лично научиха за новата дата, а Недко Петров беше уведомен по телефона.