„Новите майстори“ с изложба в Кюстендил

Култура
13:55 - 15 Март 2023
2006
„Новите майстори“ с изложба в Кюстендил

Изложбата "Градът. Светлина и сянка" ще покаже школата "Новите майстори" в Кюстендил в събота - 18 март, от 17:00 часа във фоайето на Общинския драматичен театър в Кюстендил.

За пореден път школата показва таланта на своите възпитаници в обща тематична художествена изложба. Градът - Кюстендил, с неговите сгради и улици, културни и исторически пластове, емблематични локации и неочаквани ракурси, е творческата провокация, която рисува върху платната на младите творци любимия град, разказа ръководителят на школата Евгени Серафимов.

Изложбата е създадена в колаборация с фотографа Владислав Чанев, който запечатва за този артистичен проект 40 кадъра в черно и бяло и успява да даде един нов и неочакван прочит на познатия пейзаж. Експозицията събира фотографиите на Чанев и техния артистичен младежки прочит с темпера, акрил, масло и литография.

В тази изложба изкуството на фотографията и изкуството на четката показват своите съвсем различни отговори на сложното уравнение, наречено Кюстендил. Липсата на хроматични цветове в цялата зала успява да създаде усещането за безвремие и да провокира зрителите да се разходят в един абстрактен град от светлина и сянка, в който всеки може да добави своя личен спомен и цвят, допълна още Серафимов.

Освен нарисуван на лист и запечатан в кадър, градът ще бъде "изсвирен" от талантливите пръсти на китариста Димитър Стоймиров и "облечен" в думите от поетичния свят на Зара Николова в една вдъхновяваща вечер на изкуствата, няколко дни преди пролетта.

Изложбата е традиционната годишна експозиция на кюстендилската школа "Новите майстори", на която възпитаниците на местният педагог и художник Евгени Серафимов ще покажат новите си творби. След проектите на кюстендилската школа са "Майстора на един декар", изрисуван на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил, "Саламандър върху 300 стъпала", изобразен на едно от стълбищата към лесопарк "Хисарлъка", "Гайтаните по поречието на река Банщица" и "Плаващата картина на Майстора".